Hlavní obsah

Separatisté vyzývají Ukrajince v Avdijivce, aby se vzdali, prý mají poslední šanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Kyjev

Doněčtí separatisté vyzývali krátkovlnými vysílačkami na vojenských frekvencích ukrajinské obránce Avdijivky, že mají poslední možnost se vzdát. V úterý to napsala agentura TASS s odvoláním na vedení samozvané separatistické republiky. Zpráva se objevila tři dny poté, co Kyjev nařídil evakuaci civilistů z Doněcké oblasti.

Foto: ČTK/AP

Rusové ostřelují Ukrajinu z raketometů Uragan.

Článek

„Naši vojenští specialisté organizovali rozhlasové vysílání na FM frekvencích v rajónu Avdijivky s výzvou ukrajinským vojákům, aby zastavili nesmyslný odpor a zachránili si život tím, že složí zbraně. Myslím, že je to poslední šance pro ukrajinské vojáky,“ napsal na svém kanálu na Telegramu náměstek ministra informací samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) Daniil Bezsonov.

Ukrajinský generální štáb na konci července informoval, že ruské jednotky zesílily ostřelování Avndijivky.

Bezsonov 28. července oznámil, že doněčtí separatisté postoupili do vzdálenosti půldruhého kilometru k Avdijivce. Poslední červencový den sdělil, že ukrajinští obránci opustili své pozice větrací šachtou.

Rusové útočí na Bachmut, brání se u Chersonu

Evropa

Ukrajinský generální štáb ale i v úterý oznámil, že všechny ruské pokusy o útok v Avdijivce byly odraženy a bojuje se nedaleko u obce Pisky.

I předchozí útoky na Avdijivku měly být podle ukrajinského velení odraženy, v sobotu však ukrajinská vláda rozhodla o povinné evakuaci obyvatel z Doněcké oblasti.

V pravidelném nočním projevu to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vláda tak chce podle něj ochránit civilní obyvatele před ruskými invazními vojsky.

Evakuace už začala

„Začala povinná evakuace z Doněcké oblasti. První vlak dorazil do Kropyvnyckého dnes (v úterý) ráno. Ženy, děti, starší lidé, mnoho osob se sníženou pohyblivostí,“ oznámila v úterý ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková na Telegramu.

Podle jejího dřívějšího prohlášení musí region opustit více než 200 tisíc lidí, včetně 52 tisíc dětí.

Ministerstvo také uvedlo, že úřady nebudou nikoho k evakuaci nutit. Občané, kteří písemně odmítnou uchýlit se do bezpečí, však ponesou osobní odpovědnost za své životy a životy svých dětí, napsala agentura Unian.

Rusko nabídlo evakuaci obyvatel Severodoněcku. Ale jen na okupovaná území

Evropa

„Čím více lidí teď z Doněcké oblasti odejde, tím méně jich bude mít ruská armáda čas zabít,“ řekl Zelenskyj, když avizoval evakuaci.

„Použijeme všechny dostupné prostředky, abychom před ruským terorem uchránili tolik životů, kolik jen bude možné,“ pokračoval prezident.

Jedním z hlavních proklamovaných cílů ruské invaze na Ukrajinu byla podpora separatistů, aby mohli ovládnout celá území Doněcké a Luhanské oblasti, na nichž vyhlásili samozvané lidové republiky.

Ruské jednotky se soustřeďovaly na útok směrem na Bachmut, Siversk a Slovjansk, kde se jim však kvůli tvrdé ukrajinské obraně nepodařilo postoupit. Je proto možné, že se nově soustřeďují na postup od Doněcku.

Před snahou separatistů a Moskvy dostat za každou cenu pod kontrolu celou Doněckou oblast opakovaně varoval i americký Institut pro studium války (ISW).

Reklama

Výběr článků

Načítám