Hlavní obsah

Separatisté hlásí sestřelení letadel, u Debalceva padl velitel čečenských povstalců

Kyjev
Aktualizováno

Povstalci na východní Ukrajině oznámili, na že v regionu sestřelili průzkumná letadla vládních sil. Tvrdé boje se vedou nejen o území kolem města. Podle armádního analytika Dmytra Tymčuka vedly vládní síly v posledních hodinách několik tvrdých úderů na pozice rebelů. U Debalceva zahynul také velitel čečenských povstalců Isa Munajev. Válka si vyžádala už 5358 mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinské město Jenakijeve se proměnilo v troskyVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí doněckého „ministerstva obrany" Eduard Basurin v úterý oznámil, že povstalecká protivzdušná obrana sestřelila u Debalceva ukrajinský průzkumný letoun. O osudu posádky se nezmínil. Kyjev zprávu o sestřelu popřel.

Poté povstalci oznámili, že sestřelili bitevní Suchoj Su-25 u obce Irmino ležící západně od Luhansku. Pilot se podle nich katapultoval.Pak uvedli, že šlo o bezpilotní letoun.I tuto zprávu Kyjev popřel s tím, že žádný letoun  do bojů nevyslalo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Ukrajinský bitevní vrtulník Mil Mi-24 vystřeluje klamné cíle.

Vzbouřenci už v pondělí oznámili zničení ukrajinského bitevníku a vrtulníku, Kyjev ale jejich informaci popřel. Není proto jasné, kolik letadel mělo být sestřeleno a zda se tak opravdu stalo.

Podle Tymčuka jsou márnice a nemocnice v povstaleckém území přeplněny, lékaři tam mají nedostatek léků a zdravotnického materiálu. Kritická situace je podle něj v Doněcku a ve městech Krasnyj Luč, Antracyt a Snižne.

Obětí rapidně přibývá

Ukrajinská armáda přiznala další ztráty. V uplynulých 24 hodinách přišla o pět vojáků. Dalších 27 bylo zraněno.Zemřelo také 16 civilistů v Doněcku, Debalcevu a ve vesnicích držených vládními silami u Luhansku

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Ukrajinská krize

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v úterý v Kyjevě oznámil, že za poslední tři týdny si boje na východě Ukrajiny vyžádaly smrt 224 a zranění 545 civilistů. Celkem podle údajů OSN od loňského dubna v bojích na Ukrajině zahynulo 5358 lidí.

Padl čečenský velitel

V tvrdých bojích o územní výběžek u Debalceva, který drží vládní síly, padl i čečenský velitel Isa Munajev, označovaný ukrajinskými médii za „osobního nepřítele" ruského prezidenta Vladimira Putina. Potvrdil to ukrajinský poslanec a současně velitel dobrovolnického praporu Donbas Semen Semenčenko.

Munajev podle něj obětoval vlastní život, aby separatistům a Rusům znemožnil uzavřít obklíčení ukrajinských jednotek, bránících se ve městě Debalcevo.

Foto: Nikolai Ryabchenko , Reuters

Vojáci na východě Ukrajiny

„Střílely raketomety, tanky vedly přímou palbu, pálily minomety, útoky na opěrné body byly nepřetržité," vylíčil Semenčenko situaci, ve které Munajev s jednotkou pojmenovanou na počest čečenského vůdce zabitého Rusy „prapor Džochara Dudajeva" dorazil jako posila obklíčeným ukrajinským jednotkám.

V praporu prý bojovali i Rusové a Gruzíni.

Novým velitelem praporu se stal Adam Osmajev, kterého ruská justice viní z podílu na přípravě atentátu na prezidenta Vladimira Putina v roce 2012. Uvedl to ukrajinský server Cenzor.

Munajev hrál klíčovou roli při obraně čečenské metropole Groznyj před ruskými jednotkami na přelomu let 1999 a 2000. Po dobytí Grozného organizoval záškodnické útoky na ruské jednotky, než se stáhl do hor, odkud dál bojoval. Těšil se pověsti odvážného bojovníka s výbornými taktickými schopnostmi.

V roce 2007 se však Munajev distancoval od čečenského vůdce Doku Umarova, který přestal usilovat o nezávislost Čečenska a vyhlásil boj za zřízení islámského státu na Kavkaze. Potom Munajev z Čečenska odjel, ale až do konce roku 2008 dělal čečenského generálního prokurátora.

Reklama

Související články

Mýtus o Banderovi zamlčuje zločiny

Nedávný spor kolem autentičnosti výroku ukrajinského ultranacionalisty Stepana Bandery o nutnosti nemilosrdně vybíjet Židy, komunisty a Poláky stočil znovu...

Výběr článků

Načítám