Hlavní obsah

Šéfredaktoři se zastali stíhaných slovenských novinářů

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Vydavatelé a šéfredaktoři většiny slovenských médií odsoudili obvinění dvou novinářů Denníku N. Redaktorka Monika Tódová a zástupce šéfredaktora zmíněného deníku Konštantín Čikovský čelí obvinění za to, že podle prokuratury v článku z roku 2018 vyzradili totožnost utajeného svědka v souvislosti s vyšetřováním vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Hrozí jim až rok vězení.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Peter Tóth u soudu

Článek

„Odsuzujeme obvinění novinářů za to, že vykonávali svou práci v souvislosti s objasňováním vraždy našeho kolegy Jána Kuciaka. Obvinění považujeme za další snahu zastrašit novináře, kteří dlouhá léta odhalují přešlapy lidí ve vysokých funkcích,“ uvedli vydavatelé a šéfredaktoři ve svém prohlášení.

Využití trestního práva proti novinářům za výkon jejich povolání je v členské zemi Evropské unie nepřijatelné. Na zastrašení nepohodlných novinářů ho využívají především diktátorské režimy.
z prohlášení slovenských šéfredaktorů

Současný vývoj podle nich připomíná situaci před několika lety, kdy jisté skupiny vytvořily ve společnosti atmosféru nesnášenlivosti vůči novinářům, a ta mezi jinými přispěla k vraždě Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

„Nesmíme dovolit, aby se něco podobného opakovalo. Využití trestního práva proti novinářům za výkon jejich povolání je v členské zemi Evropské unie nepřijatelné. Na zastrašení nepohodlných novinářů ho využívají především diktátorské režimy například v Bělorusku,“ konstatovali.

NSS: Osvobození Kočnera z Kuciakovy vraždy bylo předčasné

Evropa

Vydavatelé a šéfredaktoři zdůraznili, že stojí za kolegy, nenechají se zastrašit a budou pokračovat ve své práci. „Vyzýváme kompetentní instituce, aby obvinění, které považujeme za účelové, zrušily. Vyzýváme rovněž vládu, aby naplnila své sliby o legislativních úpravách na ochranu novinářů,“ dodali.

Obvinění vůči dvěma novinářům vznesl vyšetřovatel okresního policejního ředitelství Bratislava III. František Spusta. Novináři jsou obvinění za článek z konce října 2018 s názvem „Peter Tóth policii přiznal, že pro Kočnera před vraždou sledoval Kuciaka a další novináře“.

Považuji za nepřijatelné, aby byli v demokratické zemi novináři stíháni za pravdivý článek, který jsme napsali ve veřejném zájmu.
Monika Tódová, obviněná novinářka

Osm měsíců po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové v něm psali o tom, jak bývalý člen tajné služby Peter Tóth za peníze sledoval novináře pro Mariana Kočnera.

Vycházeli z toho, že Tóth se asi tři týdny před zveřejněním textu přiznal na policii a začal s ní spolupracovat. Popsal, jak mu Kočner rok a půl platil za získávání informací o Kuciakovi, ale i dalších novinářích včetně samotné Tódové.

Kočnera obvinili z přípravy vražd tří prokurátorů

Evropa

Novináři tím odhalili identitu Tótha jako utajeného svědka a mohlo podle vyšetřovatele dojít k ohrožení jeho bezpečnosti. Zveřejněním této informace novináři podle vyšetřovatelů spáchali přečin ohrožení důvěrné skutečnosti a vyhrazené skutečnosti, a to formou spolupachatelství.

„Považuji za nepřijatelné, aby byli v demokratické zemi novináři stíháni za pravdivý článek, který jsme napsali ve veřejném zájmu,“ reagovala na obvinění Tódová. „Obvinění přišlo po třech letech těsně před tím, než byl tento ´přečin´ promlčený, a po několika mých kritických textech o prokuratuře,“ dodala novinářka.

Reklama

Výběr článků

Načítám