Hlavní obsah

Kočnera obvinili z přípravy vražd tří prokurátorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Odsouzený slovenský podnikatel Marian Kočner byl obviněn z přípravy vražd tří tamních prokurátorů: Maroše Žilinky, Daniela Lipšice a Petra Šufliarskeho. V pondělí o tom informoval slovenský Denník N.

Foto: Aleš Fuksa, Novinky

Podnikatel Marian Kočner u soudu v Pezinku

Článek

Žilinka je v současnosti generálním prokurátorem Slovenské republiky, Lipšic je šéfem speciální prokuratury a Šufliarsky prokurátorem generální prokuratury.

„Mám informace od vyšetřovatele, že vyšetřování by mělo být v závěrečné fázi,“ řekl Denníku N dozorující prokurátor Michal Šúrek.

Vražda novináře Kuciaka: Nový důkaz má zvrátit proces s Kočnerem

Evropa

Kočner měl zadat objednávku na vraždu tří prokurátorů ještě předtím, než v únoru 2018 došlo k vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Nejvyšší soud Slovenské republiky letos v polovině června zrušil osvobozující rozsudek specializovaného soudu nad Kočnerem a Alenou Zsuzsovou v případě vraždy novináře a jeho snoubenky. Případ se vrátí ke specializovanému soudu v Pezinku.

Vražda novináře Kuciaka je opět u soudu, obviněným sňali řetězy

Evropa

Lipšic byl dlouhá léta ve sporu s Kočnerem, když zastupoval lidi, které podnikatel podvedl. Žilinka vydal pokyn k obvinění Kočnera v ekonomické kauze Donovaly, kde šlo o podvody s DPH. O tomto případu psal i Ján Kuciak. Šufliarsky byl náměstkem generálního prokurátora a podle komunikace Kočnera přes aplikaci Threema odmítal postupovat tak, jak to vyhovovalo vlivnému podnikateli. „Kočner chtěl na jeho místo dostat druhého náměstka Reného Vaneka, na kterého měl kompromitující materiál ve formě intimní komunikace se Zsuzsovou,“ uvedl Denník N.

Kočner byl pravomocně odsouzen k 19letému trestu v případě mnohamilionového podvodu se směnkami televize Markíza. Zsuzsová je ve vyšetřovací vazbě kvůli přípravě vražd tří prokurátorů, které měla připravovat na Kočnerovu objednávku.

Reklama

Výběr článků

Načítám