Hlavní obsah

Nord Stream 2 je u ledu

Berlín
Aktualizováno

Udělení souhlasu k provozu německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 není kvůli nynějšímu postupu Ruska vůči Ukrajině možné. V úterý to řekl německý kancléř Olaf Scholz, když mluvil o sankcích na Rusko. Plynovod na základě rozhodnutí spolkové vlády nezíská povolení k provozu.

Foto: Mapy.cz

Plynovod v Evropě

Článek

Na společné tiskové konferenci s irským premiérem Micheálem Martinem také prohlásil, že ruské uznání samozvaných separatistických republik na východě Ukrajiny je jasným porušením mezinárodního práva, které nezůstane bez odpovědi.

Scholz řekl, že zastavení projektu už bylo domluveno s ministrem hospodářství Robertem Habeckem: „Nyní jde o to reagovat na to, co se stalo.”

Podle kancléře je aktuálně hlavní reagovat na „nepochopitelné a nepřijatelné kroky” ruského prezidenta Vladimira Putina. „Takové jednání nesmí zůstat bez následků,“ uvedl Scholz 

Sankcí na dodávky plynu se Putin bojí

Evropa

Zda bude někdy plynovod, který je technicky hotový, v provozu, jasné není. „Všechno se teď musí přehodnotit,“ uvedl Scholz. Nesdělil nicméně, zda Německo bude dál dovážet ruský plyn jinými cestami. „Pokaždé velmi pečlivě analyzujeme situaci,“ řekl kancléř.

Foto: Sauer Stefan, ČTK

Informační místo pro Nord Stream 2 v německém Lubminu.

EU má rozhodnout o první vlně nových sankcí už během úterního dne. Podle Scholze budou schváleny: „Všechno je projednáno a připraveno. Chceme zabránit tomu, aby se to ještě zhoršilo.“

Kancléř ovšem opět vyloučil dodávky zbraní Ukrajině.

Plynovod Nord Stream 2 spojuje Rusko a Německo, po dně Baltu má přepravovat do Německa ruský plyn přímo a ne přes Ukrajinu a další tranzitní země. Plynovod je položený a před uvedením do provozu čeká na schválení německými úřady.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Řada států včetně USA či Polska od počátku Nord Stream 2 kritizovala, Scholz ho ale dlouhodobě označoval jako čistě soukromý hospodářský projekt. Od ledna již takový popis nepoužíval, zároveň ale budoucnost produktovodu nijak podrobně nekomentoval.

Naopak německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková nijak netajila, že Nord Stream 2 může být nástrojem k potrestání Moskvy.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Stanice Nord Stream 2 v německém Lubminu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám