Hlavní obsah

Salvini může být souzen za zákaz vylodění migrantů, rozhodli zákonodárci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Bývalý italský ministr vnitra Matteo Salvini může být souzen za únos kvůli tomu, že loni v létě nepovolil okamžité vylodění více než stovky migrantů v italském přístavu. Rozhodl o tom italský Senát, který je jednou ze dvou italských parlamentních komor.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Italský ministr vnitra Matteo Salvini

Článek

Senátor Salvini byl zbaven imunity, v procesu hrozí šéfovi krajně pravicové strany Liga až 15 let vězení a až osmiletý zákaz politické činnosti. Sám jakékoliv pochybení odmítá s soudu se nebojí.

„Jsem pyšný na to, co jsem udělal,” řekl Salvini novinářům před jednáním Senátu. „Naše ústava jasně říká, že ochrana vlasti je svatá povinnost italských občanů,” dodal s tím, že věří v nestrannost justice.

Salvini čelí vyšetřování kvůli blokádě lodi s migranty. Zasloužím spíš medaili, brání se

Evropa

Salvini po nástupu do úřadu ministra vnitra v červnu 2018 prosadil přísnou protiimigrační politiku, kterou mnozí Italové vítali, protože jejich země se tehdy potýkala s masovou migrační vlnou z Afriky.

Uzavíráním přístavů si ale Salvini, který byl ministrem do loňského září, vysloužil kritiku, protože migranti prchající před násilím a bídou z Afriky museli trávit několik dní, někdy i týdnů na palubách lodí. Dřívější vylodění umožnil obvykle jen několika migrantům se zdravotními potížemi.

Salviniho socha střílí na migranty. Svinstvo, reagoval

Evropa

Salvini čelí obvinění kvůli nepovolení okamžitého vylodění migrantů ve více případech.

Rozhodnutí Senátu se týká kauzy, kterou má na starost soud v Katánii a v níž má být Salvini souzen kvůli případu z loňského července. Tehdy jako ministr vnitra nedovolil okamžité vylodění na 130 migrantů zachráněných ve vodách Středozemního moře. Kromě desítky z nich, včetně těhotné ženy a dětí, museli všichni čekat v přístavu na palubě lodi pobřežní stráže Gregoretti, než několik zemí EU slíbilo, že je převezmou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám