Hlavní obsah

S takovými návrhy jděte do pr**le, vzkázal poradce Zelenského Kissingerovi

Kyjev

Nevybíravým způsobem odmítl návrhy některých západních představitelů, aby se Ukrajina vzdala části svého území, poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč. Bývalého šéfa americké diplomacie Henryho Kissingera a další, kteří sdílejí jeho postoj, počastoval těmi nejsprostšími výrazy. Nahrávka jeho vyjádření se šíří po sociální síti Telegram.

Foto: Profimedia.cz

Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč

Článek

„Jděte do p**i s takovýma návrhama. Debilní z**di. Handlovat s územím Ukrajiny. Jste se k**va zbláznili? Naše děti umírají, vojáci zastavují střepiny vlastními těly, a oni nám říkají, jak máme obětovat své území. To se nikdy nestane,“ hřímal poradce ukrajinského prezidenta. Nahrávka jeho vyjádření koluje po Telegramu a objevila se už i na Twitteru.

Návrh na přenechání části území, jmenovitě Krymu a separatistických území Donbasu Rusku, před ním odmítl i samotný prezident Volodymyr Zelenskyj, byť volil umírněnější slovník.

Výzvy označil za „mnichovanství“, čímž narážel na snahy britských a francouzských politiků, kteří v roce 1938 schválili připojení části československého pohraničí k Německu v naději, že to zabrání nové válce.

Zelenskyj: Rusko razantně postupuje na východě, potřebujeme zbraně

Evropa

Politici, kteří radí Ukrajině, aby se vzdala okupovaných území, podle Zelenského neberou v potaz osud milionů Ukrajinců, kteří v těchto oblastech žijí. Podle něj nad ukrajinskými zájmy nesmí převážit vůle těch, kteří spěchají, aby se mohli znovu scházet s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Vždy musíme myslet na lid a pamatovat si, že hodnoty nejsou jen slova,“ uvedl Zelenskyj.

Hlasy volající po tom, aby se Ukrajina smířila se ztrátou části území výměnou za příměří nebo mírovou dohodu, zaznívají s přibývajícím časem od vypuknutí invaze stále častěji. Naposledy takovou myšlenku vyslovil již zmiňovaný bývalý ministr zahraničí USA a nositel Nobelovy ceny za mír Henry Kissinger na Světovém ekonomickém fóru.

Kissinger navrhl Ukrajincům vzdát se území. Ještě že na vás nemáme čas, odpověděli mu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám