Hlavní obsah

S ruskými vojsky je na frontě jediný zahraniční novinář. Číňan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zřejmě jediným zahraničním novinářem, který má možnost být na frontě s ruskými vojáky, je Lu Ju-kuang pracující pro čínskou televizi Phoenix, která odvysílala několik jeho reportáží.

Foto: National Police Of Ukraine, Reuters

Zničená nemocnice v Mariupolu

Článek

V jedné Lu Ju-kuang v protistřepinové vestě a helmě říká: „Jsem na frontě v Mariupolu.“ Za ním projíždí řvoucí tank, uvedl v úterý list The Guardian. Na jiném záběru Lu hovoří s několika ruskými vojáky u vojenského vozidla. Dělá však rozhovory i s civilisty v bojích zničených městech.

Lu informuje o invazi od jejího počátku před necelými třemi týdny a objevil se na několika místech včetně zmíněného přístavu na březích Azovského moře. Vedl také rozhovor s vůdcem doněckých separatistů Denisem Pušilinem. Lu tehdy poznamenal, že milice samozvané Doněcké lidové republiky se nemůže silou rovnat ukrajinské armádě, ale že s „pomocí ruských sil východoukrajinská milice osvobodila 40 obydlených obcí v rámci hranic“. Dodal, že vítězství se šíří.

Lu šířil i dezinformace, když uvedl, že ukrajinští radikálové drží tisíc civilistů jako živé štíty. Protože však dělal rozhovory i s ukrajinskými civilními oběťmi a zejména ženami, stal se na čínských sociálních sítích terčem útoků, že šíří proukrajinské fámy a dostalo se mu označení pokřiveného prdelky, které se obvykle používá pro lidi nekriticky obdivující Západ.

Jediný zahraniční novinář

List The Guardian zmínil, že se mu nepodařilo zjistit, že by na straně ruských sil působil jakýkoli jiný zahraniční novinář. To vyvolává další otázky o tom, jak těsné je ve skutečnosti spojení Moskvy a Pekingu, když je Lu na frontě. Na počátku února prezidenti Ruska a Číny Vladimir Putina a Si Ťin-pching podepsali dohodu a neomezeném partnerství.

Čína se sice staví do role neutrální země, ale odmítla Rusko označit za agresora a z války viní USA a NATO. Čínská média také šíří ruské dezinformace a konspirační teorie, že na Ukrajině byly Američany placené biochemické laboratoře, kde se vyvíjely chemické a biologické zbraně.

Steve Tsang, profesor z Institutu China Soas, uvedl, že Lu může být na frontě i díky svým osobním vazbám, a nejen kvůli obecné čínské podpoře Rusku. Lu, který působil v čínském námořnictvu, žil několik desítek let v Moskvě a dělal i reportáže z druhé čečenské války. Dostal několik ruských vyznamenání a uvedl, že Phoenix TV má dobré vztahy s ruskými zpravodajskými službami. Televize, která je spojována s čínskou komunistickou stranou, neodpověděla na dotaz, jak se novinář dostal na frontu.

„Jediná věc, kterou víme jistě, je to, že Rusko neumožní žádnému zahraničnímu novináři, aby byl přičleněn k ruským silám, pokud si není jisté, že zahraniční novinář vylíčí ruské síly a jejich činnost v pozitivním světle. Skutečnost, že Lu má tuto možnost, by ukazovala, že ho ruské úřady znají dost dobře, aby bylo jisté, že nebude psát negativně o ruském válečném úsilí,“ uvedl Steve Tsang.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám