Hlavní obsah

S Havlem se osobně přijedou rozloučit i Sarkozy a Walesa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mezi smutečními hosty ze zahraničí na pátečním pohřbu prezidenta Václava Havla nebude chybět ani francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Elysejský palác to potvrdil v úterý prostřednictvím zprávy na Twitteru. Sarkozy se tak v Praze připojí ke světovým státníkům, mezi nimiž nebude chybět ani Havlův přítel a bývalý prezident USA Bill Clinton.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

"Smrtí Václava Havla přišla Česká republika o jednoho ze svých velkých vlastenců, Francie přišla o přítele a Evropa o jednoho z jejích moudrých mužů," napsal francouzský prezident v kondolenci doručené prezidentovi ČR Václavu Klausovi.

Spolu se Sarkozym účast potvrdili i další státníci. S exprezidentem USA má dorazit i jeho manželka a šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová. Z Německa se očekává příjezd kancléřky Angely Merkelové či prezidenta Christiana Wulffa.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová s manželem Joachimem Sauerem podepisují na české ambasádě v Berlíně kondolenční knihu.

Svoji účast nahlásili také slovenský prezident Ivan Gašparovič s premiérkou Ivetou Radičovou, rakouský prezident Heinz Fischer, polský exprezident Lech Walesa a s ním současná hlava státu Bronislaw Komorowski nebo premiér Donald Tusk, slovinský prezident Danilo Türk, či jeho gruzínský kolega Michail Saakašvili.

Spekuluje se také o účasti izraelského prezidenta Šimona Perese či hlavy Spojených států Baracka Obamy nebo jeho viceprezidenta Josepha Bidena.

Výběr článků

Načítám