Hlavní obsah

Rusy pobouřily ukrajinské fotbalové dresy s Krymem a nápisem Hrdinům sláva

Novinky,
Kyjev/Moskva

Poslance ruského parlamentu Dmitrije Sviščjova pobouřily dresy, v nichž budou fotbalisté Ukrajiny hrát na blížícím se evropském šampionátu. Trikoty v tradiční žluté a modré variantě, které v neděli představil legendární trenér ukrajinské reprezentace Andrej Ševčenko, mají na hrudi obrys mapy, kde je jako součást Ukrajiny zakreslen i Krym. Je na nich zobrazen i tradiční banderovský pozdrav Sláva Ukrajině! Hrdinům sláva!

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská fotbalová asociace představila nové dresy s mapou Ukrajiny zahrnující i KrymVideo: Reuters

 
Článek

Sviščjov označil podobu ukrajinských dresů za politickou provokaci, zobrazit mapu Ukrajiny i s anektovaným Krymem, tedy ruským územím, je podle něj nezákonné. Vyzval proto Evropskou fotbalovou unii (UEFA), aby používání těchto dresů Ukrajincům zamezila.

„Nechte i naše hráče nastoupit v tričkách s obrysy ruské říše zahrnující Polsko, Ukrajinu a Finsko,” navrhl Sviščjov.

Bývalý generální sekretář ruského fotbalového svazu Anatolij Vorobjov v reakci na to podotkl, že pokud ruská vláda vznese formální protest, UEFA by mohla proti používání ukrajinských dresů s Krymem zasáhnout.

Obědy nám vozí až na pole, lhali komunisti cizincům. Miliony Ukrajinců umíraly hladem

Kultura

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharová pak uvedla, že ukrajinský fotbalový tým jen připojil území Ukrajiny k ruskému Krymu.

Dresy naopak hájil předseda ukrajinské fotbalové federace Andrij Pavelko. „Jsme přesvědčeni, že silueta Ukrajiny dá hráčům sílu, protože budou bojovat za celou zemi,“ řekl Pavelko.

Kritika banderovského pozdravu

Spornější je použití banderovského pozdravu Sláva Ukrajině! Hrdinům sláva! Jeho první část je umístěna na zádech, druhá už vidět není, je totiž skryta na vnitřní části hned pod lemem výstřihu.

Část banderovské Ukrajinské osvobozenecké armády totiž spolupracovala s nacisty a dopouštěla se válečných zločinů. Protože však její vůdce Stěpan Bandera usiloval o nezávislost, je adorován a banderovský pozdrav je i oficiálním vojenským pozdravem v ukrajinské armádě.

Cejch „zahraniční agent“ kosí ruská média

Zahraniční

Proti nápisu vystoupila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Zacharová. Podle ní by pořadatelé Eura a fanoušci měli vědět, že ukrajinský národní pozdrav připomíná onen banderovský pozdrav.

Na dresech je také národní symbol, trojzubec, pod nímž je napsáno Ukrajina. Dresy jsou ve dvou na barvách, buď jsou žluté s modrými symboly, nebo modré se žlutými. Hranice země je vždy vyznačena bíle.

Střetnutí hrozí nejdřív v osmifinále

Rusko a Ukrajina nesmí být podle nařízení UEFA, stejně jako ruské a ukrajinské kluby, nalosovány do společné skupiny. Nejdříve se tak mohou utkat v osmifinále turnaje. Rusko vstoupí do turnaje sobotním zápasem v Petrohradu s Belgičany, Ukrajina o den později duelem v Amsterdamu proti Nizozemcům.

Rusko připojilo Krym v březnu 2014, když byla svržena vláda Viktora Janukovyče a na Ukrajině propukl chaos. Kontrolu na Krymem převzali ruští vojáci v neoznačených uniformách. Na Krymu se pak za jejich přítomnosti konalo referendum, ve kterém se rozhodlo o připojení Krymu k Rusku. Anexe území není z tohoto důvodu mezinárodně uznávaná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám