Hlavní obsah

Ruští vojáci exhumují mrtvá těla, tvrdí obležená radnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Exhumovat těla lidí pohřbených ve dvorech domů v Mariupolu začali ruští vojáci, kteří obsadili část tohoto přístavu u Azovského moře. Oznámila to mariupolská radnice s tím, že okupační vojska brání lidem pohřbívat mrtvé.

Foto: Stringer, Reuters

Posádka ruského tanku v ulicích Mariupolu.

Článek

„Nová úroveň ‚vyčišťování‘. Obyvatelé Mariupolu, kteří stále zůstávají ve městě, hlásí, že ruští vojáci zahájili proces exhumace těl pohřbených dříve ve dvorech u obytných domů,“ uvedl úřad. „V každém dvoře nasadili svého dozorce, který brání lidem uložit do hrobu zesnulé blízké nebo známé. Není jasné, proč se těla exhumují nebo kam budou přesunuta,“ uvedli.

Zametají stopy?

Radnice také v příspěvku tvrdí, že ukrajinská rozvědka zaznamenala v Mariupolu třináct mobilních krematorií. „Není vyloučeno, že se tak ruská vojska snaží všemi způsoby zamést stopy svých válečných zločinů,“ napsala.

Vaše zásobování Ukrajiny přinese následky, pohrozilo Rusko Spojeným státům

Evropa

Již dříve úřad varoval, že se pomocí mobilních krematorií ruská armáda snaží skrýt skutečný počet civilních obětí ve městě, které je od počátku března v obležení. Podle ukrajinské správy se na likvidaci těl podílejí místní obyvatelé, kteří jsou ochotní spolupracovat s Rusy, či lidé z donbaských separatistických útvarů.

Tvrdí také, že koordinací činnosti byl pověřen Konstantin Ivaščenko, kterého okupační armáda prohlásila za starostu Mariupolu. Portál meduza.io, který o zprávě radnice informoval, poznamenal, že v podmínkách války nelze ověřit informace zveřejňované konfliktními stranami.

Cenzura v Rusku přitvrzuje. Úřady zablokovaly The Moscow Times i stanici RFI

Internet a PC

Obyvatelé, kteří uprchli z Mariupolu, potvrzují, že museli těla lidí, kteří umírali nejen kvůli ostřelování, ale také mnohdy v krytech na následky nemocí, pohřbívat přímo ve dvorech vedle domů, ve kterých bydleli, nebo na ulici. Kvůli střelbě a bombardování je nemohli dopravit na hřbitov či do hromadných pohřebišť.

Agentura Ukrinform včera citovala Mychajla Podoljaka, poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta, podle něhož ruská mobilní krematoria spalují těla tisíců civilistů.

Nejen tanky. Česko dodalo na Ukrajinu houfnice a raketomety RM-70 Grad

Evropa

„Rusko tvrdí, že jeho cílem na Ukrajině je ochránit lidi na Donbasu. Právě v této chvíli ruská mobilní krematoria spalují těla tisíců civilistů v Mariupolu, druhém největším městě v Doněcké oblasti. Ti, co přežívají, umírají hlady. Před čím je bráníte? Před životem?“ prohlásil. Vadym Bojčenko, starosta Mariupolu, který město opustil koncem března, řekl, že od počátku ruské invaze tam zemřelo přes deset tisíc civilistů.

Mariupol, kde před invazí žilo téměř půl milionu obyvatel, je od počátku války jedním z hlavních strategických cílů ruské armády. Podle ukrajinského prezidenta tam bylo zničeno 95 procent budov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám