Hlavní obsah

Ruští poslanci schválili zákon, který má před volbami odstavit Navalného

Ruští poslanci v úterý v prvním čtení schválili návrh zákona, který zakazuje nechat se zvolit poslancem členům organizací, jež byly prohlášené za extrémistické či teroristické. Pro návrh hlasovalo 293 poslanců, 45 bylo proti. Předloha si podle agentury AFP bere na mušku hnutí uvězněného opozičního politika Alexeje Navalného.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj

Článek

Návrh zmiňovaného zákona byl schválen čtyři měsíce před zářijovými parlamentními volbami. Vládnoucí strana Jednotné Rusko se před nimi potýká s poklesem popularity, přesto ale vede.

Amnesty International se opět rozmyslela. Navalnyj je pro ni znovu vězněm svědomí

Evropa

Novela předpokládá, že občan účastnící se činnosti společenského či náboženského sdružení a organizací, které soud prohlásil za extremistické či teroristické, nemá právo být zvolen poslancem Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu. Příslušné změny navrhují tito poslanci vnést do zákona o volbách poslanců dumy.

Ruské úřady zadržely Navalného advokáta Pavlova

Evropa

Zákaz se podle návrhu má vztahovat na „zřizovatele, členy kolektivního řídícího orgánu, vedoucí a zástupce vedoucí extremistických a teroristických organizací, vedoucí jejich strukturních oddělení a jejich zástupce, členy, účastníky, pracovníky a další osoby podílející se na činnosti těchto organizací". Zákaz využívat pasivního volebního práva má být v případě řídících kádrů pětiletý, v případě řadových členů či účastníků tříletý.

Navalnyj ve vězení vyhubl a viditelně sešel. Soudkyni to ale neobměkčilo

Evropa

Zákon v současnosti podle TASS zakazuje nechat se zvolit poslancem občanům, kteří byli odsouzeni za spáchání extremistického trestného činu.

Režim ruského prezidenta Vladimira Putina zařadil protikorupční nadaci (FBK) i síť regionálních politických spolupracovníků Alexeje Navalného na seznam extremistických organizací v letošním roce. Seznam teroristických a extremistických organizací vede ruský finanční dozorčí ústav a figuruje na něm například i Al-Káida. Navalného stoupenci na dubnové rozhodnutí soudu zareagovali tak, že organizaci, která vznikla před minulými prezidentskými volbami, raději sami rozpustili.

Reklama

Výběr článků

Načítám