Hlavní obsah

Rusové zvýšili aktivitu v Baltském moři, mají i vyloďovací čluny, hlásí Švédové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédské ozbrojené síly uvedly, že zaznamenaly v poslední době zvýšenou ruskou aktivitu v Baltském moři. Švédská armáda proto posiluje svou připravenost, informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Lodě ruského námořnictva (ilustrační foto)

Článek

„Nemusí to nutně znamenat zvýšenou hrozbu, musíme se ale převládající situaci přizpůsobit,” napsal v pátek v prohlášení generál švédské armády Leif Michael Claesson.

Švédsko, které není součástí Severoatlantické aliance, si kromě jiného všimlo řady vyloďovacích člunů ruského Severního loďstva vstupujících do Baltského moře.

Ruské tanky cvičí u hranic s Ukrajinou. Sankce jsou připraveny, hlásí USA

Zahraniční

Podle Claessona švédská armáda přijme v reakci opatření, z nichž některá budou viditelná a jiná ne. Ta viditelná se budou týkat mimo jiné strategicky významného švédského ostrova Gotland, který leží v Baltském moři asi 300 kilometrů od ruské enklávy Kaliningradu.

Budeme na moři, ve vzduchu i na zemi

„Budeme operovat ve vzduchu, na moři, na zemi i pod zemí různými způsoby v různých geografických lokalitách,” řekl Claesson.

„Ohledně švédské bezpečnosti jsme daleko od normální situace,” prohlásila tento týden šéfka švédské vojenské rozvědky MUST Lena Hallinová.

„Již nějakou dobu vývoj směřuje k vážné bezpečnostní krizi v Evropě a tento trend se v posledních měsících dále vystupňoval,” uvedla Hallinová. „Je iluzí, že napětí v Evropě bude jen přechodné,” dodala.

Podle ní je „hlavním cílem Ruska stabilita tamního režimu a posílení pozice velmoci”. „Zabránit rozšíření NATO v blízkosti Ruska je prioritou Moskvy,” dodala.

Ukrajinský soud nařídil zabavit Porošenkovi majetek, je podezřelý z vlastizrady

Evropa

Anketa

Hrozí podle vás reálně v Evropě otevřený ozbrojený konflikt?
Ano
70,7 %
Ne
24,5 %
Nevím/Nemám jasný názor
4,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22825 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám