Hlavní obsah

Ukrajinský soud nařídil zabavit Porošenkovi majetek, je podezřelý z vlastizrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Pečerský okresní soud rozhodl ve čtvrtek o zabavení majetku bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, uvedl list Ukrajinska Pravda. Porošenko je podezřelý z vlastizrady a spiknutí se separatisty a Ruskem.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

„Soud vyhověl žádosti prokurátora zabavit majetek,“ citovala z verdiktu agentura Interfax. Porošenko čelí obvinění, že se dopustil zrady a napomáhal aktivitám teroristických organizaci při zajištění dodávek uhlí z Donbasu.

Státní podniky odebíraly od separatistů, kteří ovládli část Doněcké a Luhanské oblasti a vyhlásili na nich Doněckou a Luhanskou lidovou republiku (DNR a LNR), uhlí, na němž byla závislá ukrajinská energetika.

Na východě Ukrajiny se začali rozmísťovat ruští žoldnéři

Evropa

Státní vyšetřovací úřad v oficiálním prohlášení uvedl, že je prezident Ukrajiny podezřelý z napomáhání teroristickým organizacím DNR a LNR a z toho, že se spikl ještě před svým zvolením se skupinou jednotlivců, mezi nimiž byli i vrcholní představitelé Ruska.

Puč na Ukrajině, nebo boj s oligarchou?

Evropa

Uhlí měl stát podle žaloby nakoupit za 1,5 miliardy hřiven. Jeho nákup podle vyšetřovatelů zvýšil závislost ukrajinské energetiky na Rusku a separatistech, ztížil diverzifikaci energetických zdrojů a podkopal hospodářskou bezpečnost státu. Uhlí z jiných zdrojů, například z JAR, však bylo dražší.

Porošenko údajně uprchl před výslechem z Ukrajiny

Evropa

V případu figuruje jako podezřelý také proruský opoziční politik Viktor Medvedčuk.

Ukrajina označuje neuznané samozvané lidové republiky na Donbasu za teroristické. Moskva je otevřeně podporuje. Porošenko, který stojí v čele strany Evropská solidarita, proti separatistům postupoval velmi tvrdě.

Forbes řadí Porošenka s majetkem ve vši 1,7 miliardy dolarů na závěr druhé tisícovky nejbohatších lidí. Vlastní především čokoládovnu Roshen.

Hrozí vysoký trest

Porošenkovi v případě uznání viny hrozí trest vězení v déle 15 let a propadnutí majetku. Jeho advokát Ihor Holovaň zdůraznil, že žádost o zabavení majetku nepodepsala generální prokurátorka a že proces byl uspíšen.

„Obrátili se (prokurátoři) na Pečerský soud a soud bez ohledu na zákony postupuje ve zrychleném režimu,” řekl. Tvrdí, že ve skutečnosti stojí za žalobou kancelář současného prezidenta republiky a osobně hlava státu Volodymyr Zelenskyj.

Porošenko v soudní síni není, je v zahraničí. Už dříve uvedl, že se nevrátí do vlasti do 6. ledna, jak původně avizoval, ale dostaví se k soudu až 17. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám