Hlavní obsah

Rusové zasáhli balistickou raketou přeplněné nádraží v Kramatorsku, zahynuly desítky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ruské rakety zasáhly v pátek vlakové nádraží v Kramatorsku na východě Ukrajiny, které využívají civilisté k evakuaci. Zemřelo nejméně 50 lidí, stovka dalších byla zraněna, oznámil gubernátor ukrajinské Doněcké oblasti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské rakety zasáhly vlakové nádraží v Kramatorsku, zemřelo nejméně 39 lidíVideo: Reuters

 
Článek

O útoku dvěma raketami informovala správa ukrajinských železnic, která uvedla, že zahynuly přes tři desítky lidí a více než stovka jich byla zraněna. Sdělila, že šlo o cílený úder na civilní dopravní infrastrukturu.

Odpoledne gubernátor oblasti Pavlo Kyrylenko upřesnil, že obětí je 50, z toho pět dětí.

Foto: Správa ukrajinských železnic

Následky raketového útoku na nádraží v Kramatorsku

Kyrylenko uvedl: „Ruští fašisté zasáhli nádraží v Kramatorsku raketou Iskander s kazetovou hlavicí.“ Dodal, že v době raketového útoku byly na nádraží tisíce lidí, protože se přes něj provádí evakuace obyvatel z Donbasu, kteří jedou do bezpečnějších míst kvůli hrozbě ruské ofenzívy.

Na sociálních sítích se objevily i záběry trosek rakety, podle jejíchž řídících ploch se zdá, že jde o Iskander, i když průměr na fotografii vypadá na menší Točku. Na její spodní části je bílou barvou napsáno azbukou „Za dětěj”.

Sám Kyrylenko se později na svém telegramovém účtu opravil a uvedl, že jde o raketu Točka-U. „To ale nic nemění na podstatě zločinu,” napsal.

Podle Kyrylenka Rusové „dobře věděli, na co míří a co chtějí. Chtějí vyvolat paniku a strach, chtějí si vzít jako rukojmí co nejvíce civilistů.“

Foto: Správa ukrajinských železnic

Následky útoku ruskou raketou na nádraží v Kramatorsku

Ukrajinci si to udělali sami, tvrdí Rusko

Útok popřelo ruské ministerstvo obrany. Označilo „všechna prohlášení představitelů kyjevského nacionalistického režimu o raketovém útoku za provokaci, která neodpovídá realitě”. Podle Rusů byla použita střela Točka-U, jejíž úlomky byly nalezeny u stanice a tu používají jen ukrajinské síly. Střely Točka však mají stále ve výzbroji také ozbrojené síly Ruské federace.

Představitel doněcké lidové milice Eduard Basurin obvinil z útoku v živém vysílání ruského Prvního kanálu přímo Kyjev: „V Kramatorsku došlo k provokaci. Ukrajinské úřady se netajily, že připravují další provokaci. Napřed vyhlásili evakuaci z měst Kramatorsk, Kostantinivka a Slovjansk. Lidé se shromáždili na místech, odkud šlo odjet, na nádražích. Přilétla munice, je asi 30 mrtvých.“

Redaktor Bildu Julian Röpcke upozornil, že ještě předtím, než se objevila zpráva o mrtvých civilistech, se na ruských sociálních sítích objevily zprávy o úspěšném útoku na vlak s municí. Zmiňuje tweet serveru ANNA-News: „Naše zdroje v Kramatorsku informují o tom, že před 20 minutami došlo k útoku na areál vlakového nádraží. Také podávají svědectví, že tam večer ukrajinské ozbrojené síly přivezly techniku.“

Evakuace pod palbou

Kyrylenko už ve čtvrtek večer řekl, že autobusy, které evakuovaly obyvatele Vuhledaru, byly pod palbou.

Útok střelou s plochou dráhou letu u Slovjansku zabránil odjezdu tří evakuačních vlaků. Před půlnocí se ale provoz na dráze povedlo obnovit.

Reklama

Výběr článků

Načítám