Hlavní obsah

Rusové zahájili další útok na Azovstal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol

Ruské jednotky zahájily pozemní útok na železárny a ocelárny Azovstal v Mariupolu. Uvedl to zástupce velitele části pluku Azov, která areál brání. Útok začal po víkendové evakuaci asi stovky civilistů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Příslušníci pluku Azov pomáhají civilistům v ocelárnách se dostat přes trosky.

Článek

„Celou noc nás bombardovali leteckými bombami a zahynuly dvě ženy. Nyní probíhá útok na Azovstal,“ řekl zástupce velitele Svjatoslav Palamar. Podle něj se ruští okupanti pokoušejí proniknout přímo do areálu oceláren.

Obránci také předali vzkaz vedení země: „Víme, že prezidenta informují o situaci v Mariupolu. Proto ho od něj očekáváme důrazné akce, protože situace je velmi složitá.“

Foto: Reuters Tv, Reuters

Jeden z velitelů pluku Azov Svjatoslav Palamar.

Ostřelování začalo v pondělí po evakuaci civilistů. Při nočních náletech zemřely dvě ženy a asi deset osob bylo zraněno.

Foto: Azov Regiment, Reuters

Těla dvou žen zabitých v při ruském bombardování v ocelárnách Azovstal.

Obránci z pluku Azov zveřejnili video s oběťmi a vzkazem: „Vyzýváme naléhavě k vyhlášení příměří a pokračování v evakuaci civilistů do bezpečných oblastí pod kontrolou Ukrajiny.“ Současně slíbili, že pomohou s odstraňovaným trosek, protože pod nimi mohou ještě být lidé.

Podle ruské agentury RIA Novosti příměří v ocelárnách porušili příslušníci praporu Azov a ukrajinští vojáci. „Vyšli ze sklepů, zaujali na území a v budovách závodu palebná postavení,“ uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany Vadim Astafjev. „Nyní jednotky ruské armády a DNR začaly palebné posty ničit pomocí dělostřelectva a letectva,“ dodal. V jeho vyjádření ale není nic tom, že by Ukrajinci stříleli. Podle zpravodaje agentury RIA Novosti stoupá z oceláren dým.

V Mariupolu pokračuje evakuace civilistů

Evropa

Podle vojenského správce Doněcké oblasti, jejíž součástí je i Mariupol, Pavla Kyrylenka zahynulo v důsledku ostřelování a bombardování devět civilistů. Tři byli zabiti ve Vuhledaru, když pili vodu, a tři v Lymanu.

Z mariupolských oceláren se podařilo evakuovat 100 civilistů, míří do Záporoží

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám