Hlavní obsah

Rusové útočí na Bachmut, brání se u Chersonu

Kyjev/Washington

Ruské síly se na východě Ukrajiny snaží využít drobných územních zisků z posledních dní a útočí na město Bachmut. Postup na nedaleký Siversk vázne, uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Podle pátečního sdělení ukrajinského generálního štábu byly odraženy pokusy o útoky na Donbasu u Avdijivky, Krasnohorivky a Velyké Novosilky.

Foto: Reuters

Ukrajinci pokračují v ostřelování Antonivského mostu v Chersonu.

Článek

Útoky na tři zmíněné obce podporovala dělostřelecká palba a nálet na Novoandrijivku.

Rusové neuspěli ani s průzkumem bojů u Pisků, které leží u Doněcku.

Tlak na Bachmut

Rusové se také pokusili dál útočit směrem na Bachmut u Veršyny a šturmovali i směrem od Novoluhanského. Odpovídá to analýze ISW, která zmiňuje, že ruské jednotky chtějí využít toho, že dobyly vuhlehirskou tepelnou elektrárnu, jež byla předmětem bojů v uplynulých dvou měsících, a postoupili u Novoluhanského. Nyní se snaží udržet iniciativu a postupovat severozápadním směrem na Bachmut.

„Zůstává nepravděpodobné, že by ruské síly zabraly samotný Bachmut, navzdory pokračujícímu postupu v tomto směru,“ uvedl ISW.

Pokusy o dobytí severněji položeného Siversku selhávají a mohly by podle ISW proto ztratit na intenzitě. Ukrajinský generální štáb uvedl, že ruské jednotky neútočily ani směrem na Slovjansk a Kramatorsk, ostřelovaly jen obce v jejich okolí, stejně jako u Charkova.

Arestovyč: Protiofenziva v Chersonu začala

Evropa

Střety na jihu Ukrajiny

Ruské síly se ve čtvrtek pokusily o omezenou ofenzivu na jižní části fronty, podle generálního štábu ukrajinské armády však skončila neúspěchem. V Chersonské oblasti, jejíž osvobození deklaruje ukrajinské velení jako jednu ze svých současných priorit, Rusové zřejmě čelí územním ztrátám, míní ISW.

Rusko se tam své pozice snaží hájit mohutným ostřelováním ukrajinských vojáků a použilo i letectvo. Snaží se přisouvat i posily.

Rusko se snaží zastavit ukrajinský postup na jihu

Evropa

ISW zmiňuje ukrajinského generála Oleksije Gromova, podle kterého Rusko stahuje do oblasti posily z Charkovské a Luhanské oblasti na východě země. Ruská armáda se rovněž pokouší udržet své logistické trasy, aby mohla zásobovat vojáky na severním břehu Dněpru. Ukrajinské dělostřelectvo v uplynulých dnech poškodilo všechny tři mosty na dolním toku Dněpru a místo poničeného Antonivského mostu u Chersonu nyní funguje přívoz, který ale má menší kapacitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám