Hlavní obsah

Rusové se na umírání svých vojáků připravili. Mají mobilní krematoria

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Rusko do jisté míry počítalo i s vlastními ztrátami během konfliktu na Ukrajině. Za vojsky se totiž přesouvala k hranicím Ukrajiny i mobilní krematoria, uvedl list The Daily Telegraph s odvoláním na britské ministerstvo obrany. List zveřejnil také záběry krematoria. Podle posledních zpráv z ukrajinské strany je mrtvých ruských vojáků 7000, Rusko naproti tomu mluví o zhruba pěti stovkách padlých.

Foto: Vitaliy Gnidyi, Reuters

Zničené ruské pancéřované vozidlo Tigr v Charkově

Článek

V mobilním krematoriu je prostor pro kremaci vždy jednoho těla. Britský ministr obrany Ben Wallace poznamenal, že může jít o snahu Ruska rychle zakrýt ztráty v poli, aby se neopakovala kritika z let 2014 a 2015, kdy umírali vojáci na Donbasu nebo v Sýrii.

Ruské ztráty jsou strašlivé. A to i ty, které Moskva přiznala

Válka na Ukrajině

„Už dříve Rusové rozmístili mobilní krematoria, aby následovala vojsko na bojiště, z čehož mrazí,“ uvedl Wallace.

Putin poslal násilím na Ukrajinu „záklaďáky“. Změnili jim status na vojáky z povolání

Evropa

„Kdybych byl voják a věděl, že mí generálové mi tak málo věří, že za mnou jedou na bitevní pole s mobilním krematoriem, nebo byl matkou či otcem syna potenciálně nasazeného v bojové zóně a moje vláda si myslela, že lze zakrýt ztráty pomocí mobilního krematoria, byl bych hluboce znepokojen,” uvedl ministr.

„Je to velmi mrazivý vedlejší efekt toho, jak Rusové pohlížejí na své síly a na ty, kdož v nich slouží. Být voják a vědět, že se za vámi trmácejí, aby vás, pokud jste zabiti v bitvě, vypařili, asi říká všechno, co potřebujte vědět o ruském režimu,“ dodal.

Tažení ruské armády se zastavilo i kvůli nedostatku jídla a morálce vojáků, tvrdí Američané

Evropa

Na videu zveřejněném ministerstvem obrany je vidět text, že jde o mobilní krematorium IN-50.1. Vyvinula ho petrohradská společnost ZAO Turmalin, které se označuje za ruskou společnost pro spalovny číslo 1.

Zařízení má být prioritně určeno pro likvidaci nebezpečného biologického odpadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám