Hlavní obsah

Rusové potvrdili novou fázi bojů. Chtějí sevřít Ukrajince do kleští

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Ruské jednotky se pokoušejí obklíčit ukrajinské obránce Donbasu. Ukazuje to směr jejich ofenzivy. Útok probíhá na celé frontové linii dlouhé 480 km. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý potvrdil, že začala nová fáze ruské „operace“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko zveřejnilo záběry z odpalování raketVideo: Reuters/AP

 
Článek

„Začíná další fáze této operace a já jsem si jist, že to bude velmi důležitý moment v celé speciální operaci,“ řekl Lavrov televizi India Today.

O zahájení nové ofenzivy informoval Kyjev už v pondělí večer. Jde o očekávaný krok.

Rusové zahájili novou ofenzivu, hlásí Kyjev

Válka na Ukrajině

„V oblasti u Slobožansku a Doněcku zahajuje agresor útok v několika směrech,“ uvedl ukrajinský generální štáb s tím, že v slobožanském směru Rusové dál částečně blokují Charkov. Ten byl v pondělí terčem útoků, při nichž bylo zraněno 15 lidí.

Foto: Novinky

Mapa možných útoků na Ukrajině

Jižně od Charkova se však Ukrajincům podařilo osvobodit tři obce, což komplikuje plány okupantů, protože nyní mohou Ukrajinci lépe napadat ruské kolony. Osvobození tří obcí brání Rusům snadno přisunovat síly do výběžku fronty od Izjumu.

V izjumském okrese probíhají tvrdé boje na levém břehu Severního Doňce.

Ruské posily a rakety země-vzduch

Ukrajinský generální štáb dodal, že Rusko pokračuje v přesunech dalších vojáků a vojenské techniky ze střední části Ruska a Dálného východu. Potvrzují to dokumenty vojáků ze zničeného odřadu (vyčleněná část jednotky) 21. gardové motostřelecké brigády, která je z ruského Tomsku.

Putin vyznamenal brigádu z Buče

Válka na Ukrajině

Přisunuty byly k Charkovu také mobilní systémy protivzdušné obrany krátkého doletu Tor s cílem zabránit ukrajinským útokům na nastupující jednotky.

Na Donbasu je 76 ruských taktických skupin o velikosti praporu.

U Bělgorodu v Ruské federaci byly ze stejného důvodu dislokovány systémy protiletadlové obrany dalekého dosahu S-300 a S-400, které mají pokrýt oblast bojiště.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že se podařilo sestřelit dvě ukrajinské rakety Točka-U a čtyři bezpilotní letouny. Ukrajinci podle agentury TASS také ostřelovali vesnici Golovčino v Bělgorodské oblasti. Útok si vyžádal tři zraněné, poškozeno bylo 15 domů.

Ukrajinské síly zaútočily na vesnici v Bělgorodské oblasti, tvrdí Rusové

Válka na Ukrajině

Úporné boje

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v posledních dnech opakovaně uváděl, že bitva na Donbasu bude klíčová. Pokud by se podařilo ruským jednotkám postoupit od Izjumu a od Doněcku, mohli by uzavřít v kotli několik tisíc ukrajinských obránců, kteří už čelí postupu ruských jednotek v Luhanské oblasti. Tam okupanti v neděli ovládli Kreminnou, jež je asi 50 km severovýchodně od Kramatorsku.

Během posledních 24 hodin podle ukrajinského štábu odrazili obránci v Luhanské a Doněcké oblasti sedm útokům nepřítele. Tvrdě se bojuje o Mariinku a Rubižné.

Foto: Mariupol City Council, Reuters

Dým stoupající z oceláren Azovstal

Mariupol stále není dobyt

Rusko má problém vést úder od jihu, protože asi 12 taktických uskupení velikosti praporu je vázáno boji v Mariupolu, kde se Rusové snaží zlikvidovat poslední obránce, kteří bojují v železárnách Azovstal, pod nimiž je systém podzemních chodeb.

Začal útok na ocelárny Azovstal v Mariupolu, ohlásili separatisté

Válka na Ukrajině

Že město není plně pod ruskou kontrolou, připustil i mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov, podle něhož se tam brání asi 2500 příslušníků ukrajinských ozbrojených sil.

BEZ KOMENTÁŘE: Speciální jednotky Azov brání MariupolVideo: AP

V pondělí byly ocelárny bombardovány z děl i letadel, ale granáty zasáhly i domy v Levobřežní čtvrti.

V úterý ráno byl zahájen další útok na ocelárny vedený milicí samozvané Doněcké lidové republiky (DNR), uvedl její vysoký představitel Eduard Basurin: „Skupiny vybrané k tomuto útoku zahájily svou práci. Hodně nám v tom pomáhá Ruská federace letectvem a dělostřelectvem.”

Ofenziva však byla přerušena kolem 12. hodiny, aby se obránci mohli vzdát. K tomu je okupanti vyzývali už o víkendu, ale bez úspěchu. Příměří má trvat dvě hodiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ruská tisková agentura zveřejnila záběry z Azovstalu.Video: Reuters

V areálu oceláren se údajně také ukrývá asi tisíc civilistů, i když vůdce DNR Denis Pušilin řekl, že je to nepotvrzená informace.

Ukrajinský prezident varoval, že pokud bude dobyt tento přístav, nebude možné dál jednat o příměří.

Foto: Alexei Alexandrov, ČTK/AP

Ruská obrněná technika míří k Mariupolu.

Žádné humanitární koridory

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková uvedla, že se ani v úterý nepodařilo otevřít žádný humanitární koridor. Otevřené nebyly už předchozí tři dny: „Dnes humanitární koridory nebudou,” vzkázala s tím, že „pokračuje složité vyjednávání o otevření humanitárních koridorů v Chersonské a Charkovské oblasti“.

Otřesné podmínky v Mariupolu. Rusové nechávají civilisty za jídlo odklízet suť a mrtvoly

Válka na Ukrajině

K rychlému odchodu z míst bojů vyzval vojenský správce Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. „Odejděte. Tisíce obyvatel Kreminné to nestihly a nyní je drží jako rukojmí Rusové. Zachraňte si životy, abyste se nestali levnou pracovní silou nebo vás nezmobilizovali do okupačních vojsk,“ vyzval.

Varoval, že lidé, kteří nesouhlasí s okupací, mohou být zastřeleni: „Evakuujte se do bezpečných oblastí Ukrajiny, pomohou vám najít ubytování, získat pomoc od státu i mezinárodních a partnerů. Autobusy čekají.“

Humanitární koridory váznou. Rusové si chtějí určovat trasy

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám