Hlavní obsah

Rusové odmítli přijmout dopravní letadlo, které se chtělo vyhnout Bělorusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko ve čtvrtek odmítlo udělit povolení ke vstupu do svého vzdušného prostoru dopravnímu letadlu společnosti Austrian Airlines, které mělo přepravit cestující z Vídně do Moskvy a chtělo se vyhnout běloruskému vzdušnému prostoru. S odvoláním na rakouské aerolinky to napsala agentura TASS.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo Austrian Airlines (ilustrační foto).

Článek

„Austrian Airlines přerušily veškeré lety běloruským vzdušným prostorem na základě doporučení Agentury EU pro bezpečnost letového provozu (EASA). Z těchto důvodů bylo nutné upravit trasu letu z Vídně do Moskvy. Změnu trasy musí schválit příslušné ruské úřady a k tomu nedošlo. Z toho důvodu byly Austrian Airlines nuceny zrušit dnešní (čtvrteční) let z Vídně do Moskvy,“ cituje agentura TASS vyjádření rakouských aerolinek.

Běloruské letadlo kroužilo dvě hodiny ve vzduchu, do EU se nedostalo

Zahraniční

Nucené přistání

Informace přichází v době zvýšeného mezinárodního napětí v regionu, které vyvolal nedělní incident, kdy Bělorusové přinutili komerční let na lince z Řecka do Litvy přistát v Minsku a následně zadrželi novináře Ramana Prataseviče.

Běloruský režim prezidenta Alexandra Lukašenka tvrdí, že letadlo k přistání přinutit musel, protože obdržel varování, že je na palubě bomba.

Výhrůžka o bombě na palubě přišla až poté, co Bělorusové varovali pilota Ryanairu

Zahraniční

Běloruský postup vyvolal okamžitou a ostře odmítavou reakci západních zemí, které hovoří o pirátství a zpřísňují vůči Minsku svá sankční opatření.

O zadrženém novináři Ramanu Pratasevičovi, spoluzakladateli informačního kanálu Nexta, Lukašenko ve středu řekl, že se chystal v Bělorusku zorganizovat „krvavou vzpouru“. Pratasevičova advokátka ve stejný den sdělila ruské redakci BBC, že svého klienta stále nemůže nalézt. „Neinformují mě o tom, kde je, nemáme žádné spojení,“ řekla Pratasevičova právní zástupkyně. „Jeho rodiče ho hledají v nemocnicích a dali mi vědět, že zatím ani v jedné nepotvrdili, že by tam byl. Nemáme žádnou informaci o jeho pobytu,“ doplnila.

Snažil jsem se ochránit cestující, vysvětluje Lukašenko incident s Ryanairem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám