Hlavní obsah

Rusové obnovili obávané jednotky Berkut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruské jednotky v kooperaci s ukrajinskými kolaboranty vytvořily v okupované Chersonské oblasti útvary, které připomínají bývalé jednotky Berkut, uvedla ukrajinská kontrarozvědka (SBU). Jednotky Berkut (česky orel skalní) se staly symbolem policejního násilí, které ukrajinský režim páchal na vlastním lidu na náměstí Nezávislosti v rámci Euromajdanu v roce 2014.

Foto: Profimedia.cz

Bývalí příslušníci jednotek Berkut

Článek

Rusy obnovený Berkut se podle mluvčího SBU Artěma Děchtjarenka snaží zlomit odpor Ukrajinců.

Oběti jednotek jsou vystaveny psychickému nátlaku, násilí i výhrůžkám smrti. SBU zaznamenala také případy únosů a mučení.

Kontrarozvědka už prý identifikovala 26 Ukrajinců, kteří se k jednotce přidali. Ve více než polovině (14) případů se jedná o bývalé strážce zákona. Ti se nyní ukrývají v okupované Chersonské oblasti.

Ukrajina stíhá policejní střelce z Majdanu

Evropa

SBU zdůraznila, že probíhají komplexní opatření, která mají za cíl postavit každého zrádce a kolaboranta před soud za zločiny proti Ukrajině.

Speciální zásahové policejní jednotky Berkut se „proslavily“ při akcích proti demonstrantům na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdan) v průběhu čtyř měsíců na konci roku 2013 a začátku roku 2014, kdy střílely do protestujících.

Události na Majdanu si nakonec vyžádaly více než stovku životů.

Členové Berkutu byli po zuby ozbrojení. Místo v jednotce znamenalo nejen prestiž, ale také výrazné finanční přilepšení oproti práci policisty.

Krátce po událostech v Kyjevě byly jednotky rozpuštěny. Rusko v dalších dnech začalo vydávat bývalým příslušníkům Berkutu několik desítek pasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám