Hlavní obsah

Rusové, kteří odjeli po zahájení války, nejsou nepřátelé. Jen prý nepochopili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl v sobotu v Bělorusku, že nepovažuje za nepřátele ty Rusy, kteří po zahájení invaze na Ukrajinu odešli ze Ruské federace.

Foto: Sputnik, Reuters

Dmitrij Peskov

Článek

„Každý reagoval různě, ale jsou tací, kteří se vyděsili a kteří to nepochopili,“ řekl Peskov na adresu těch, kteří se lekli, když začala válka a odešli z Ruska za hranice.

„Ale nejsou to nepřátelé státu,“ dodal pro televizi Bělorus-24.

Za nepřátele státu považuje ty, kteří hledají chyby u úřadů a útočí na hrdiny z řad vojenského personálu : „S těmi budeme bojovat.“

Mluvčí Kremlu používá VPN, aby se dostal na zablokované stránky

Internet a PC

Peskov se také zastal populárního moderátora Ivana Urganta jehož večerní talk show byla zrušena, když po invazi na Ukrajinu dal na Instagram vzkaz: „Strach a bolest. Ne válce.“

„Urganta znám velmi dobře – je to velký vlastenec. Může mít svůj vlastní názor,“ řekl Peskov. „Za žádnou cenu není nutné pomlouvat lidi, zapisovat je jako příslušníky páté kolony,“ uzavřel.

Buča vydává další děsivá svědectví o masakru civilistů

Válka na Ukrajině

Jeho slova příliš nekorespondují s počínáním ruských bezpečnostních složek, které zatýkají lidi při sebemenším náznaku protiválečných protestů. Lidem v případě zadržení hrozí pokuty, ale i tresty odnětí svobody.

Zapovězeno je označovat vojenské tažení proti Ukrajině válkou. Oficiálně jde stále o „speciální vojenskou operaci“.

Reklama

Výběr článků

Načítám