Hlavní obsah

Ruský oligarcha chce svrhnout Putina

– MOSKVA

Ruský miliardář žijící v Británii, Boris Berezovskij, podle pátečního vydání listu The Guardian tvrdí, že v Rusku chystá revoluci. Berezovskij prý plánuje odstavit od moci současného ruského prezidenta Vladimira Putina. Moskva již odpověděla - zahájila trestní stíhání Berezovského za přípravu převratu. Rusko současně požádalo Londýn, aby magnáta s postavením politického uprchlíka vydal.

Článek

"Musíme tento režim změnit silou," řekl v The Guardian Berezovskij, který si myslí, že režim v Rusku není možné změnit demokratickými prostředky. Na otázku, zda podněcuje k revoluci, odpověděl: "Naprosto správně."

"Již jsme dali pokyn příslušným úřadům, aby zahájily trestní stíhání.  (Berezovského interview) skutečně obsahuje otevřenou výzvu k násilné změně ústavního pořádku," řekl generální prokurátor Jurij Čajka ruským novinářům. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov zase prohlásil, že Berezovskij hrubě zneužívá britského azylu a že Moskva obnoví jednání s Londýnem o dřívější žádosti o vydání podnikatele ruským úřadům.

Berezovskij kritizuje Putina kde může

Berezovskij je známý kritik prezidenta Putina. V britském deníku uvedl, že je v kontaktu se členy ruské politické elity. Tito lidé, jejichž jména neprozradil, protože by tak prý ohrozil jejich životy, údajně sdílejí jeho názor, že Putin narušuje demokratické reformy v Rusku, centralizuje moc a porušuje ruskou ústavu.

Podnikatel těmto osobám nabízí svoje "zkušenosti a nápady", v současnosti prý také podniká konkrétní kroky, především finanční.

Berezovskij říkal prakticky totéž i loni, ale tentokráte se jeho výroky objevily v citlivém období příprav na ruské parlamentní a prezidentské volby. Kreml se snaží udržet a předat moc Putinovu nástupci, který vzejde příští rok z březnových voleb; podle ústavy se stávající prezident už nemůže ucházet o třetí mandát. Přípravou na klíčové klání se jeví letošní prosincové parlamentní volby.

Berezovského výroky jsou trestným činem

Mluvčí Kremlu Dimitrij Peškov považuje výroky Berezovského za trestný čin. Vyzval proto britské úřady, aby zvážily magnátův status uprchlíka. "Chceme věřit, že Londýn nikdy neudělí azyl někomu, kdo chce využít síly k tomu, aby změnil režim v Rusku," citoval britský list Peškova.

Berezovskij byl z pokusu o státní převrat obviněn již v únoru 2006. Nyní na webové stránce Guardianu uvedl, že se stíhání neobává, ale má obavy o bezpečnost svých kontaktů v Rusku. Putinova vláda podle něj už nechala zabíjet své nepřátele. Po otrávení bývalého důstojníka ruských tajných služeb loni v listopadu Alexandra Litviněnka, který žil v Londýně [celá zpráva], nepovažuje Berezovskij vydání z Británie do Ruska za pravděpodobné.

Berezovskij patří k několika málo oligarchům, kteří získali velké jmění po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Berezovskij ovládal také některá významná média. Po nástupu Vladimira Putina k moci se ale dostával v Rusku do stále větších problémů a nakonec se významné části svého majetku zbavil a odešel do exilu.

Reklama

Výběr článků

Načítám