Hlavní obsah

Ruský fond: Evropská léková agentura přijala žádost o registraci Sputniku V

– Moskva
Novinky, Alex Švamberk

Ruský přímý investiční fond RDIF, který platil vývoj vakcíny Sputnik V, požádal 29. ledna o registraci této očkovací látky v EU, uvedla v úterý agentura RIA Novosti. Fond má potvrzení, že evropská léková agentura (EMA) jeho žádost přijala. Mluvčí EMA to agentuře nepotvrdil. O nákup vakcíny uvažuje i Česká republika, nabízet ji však chce až po registraci v Evropě.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Ruský zdravotník podává vakcínu Sputnik V v Tveru

Článek

„RDIF předložil žádost Evropské lékové agentuře o vědecké posouzení vakcíny Sputnik V 22. října 2020. Zástupci fondu, vědci, kteří vyvinuli Sputnik V, a představitelé EMA měli vědeckou konzultaci 19. ledna,“ uvedl fond RDIF, který vývoj očkovací látky platil.

„Společnost RDIF podala žádost a registraci vakcíny Sputnik v EU 29. ledna 2021 a začal proces předávání informací do EMA v rámci postupného přezkoumávání. Rychlost schválení závisí na EMA,“ dodal fond.

Sputnik V má účinnost přes 90 procent

Koronavirus

EMA ještě před tím agentuře RIA Novosti potvrdila, že uzavřela konzultace s týmem, který vakcínu vyvinul a že je možné podat žádost o registraci. Mluvčí EMA ale uvedl, že úřad ještě žádost nedostal.

Pokud bude vakcína schválena v EU, může ji Rusko do unie dodávat. Schválené vakcíny se v EU distribuují centrálně. Maďarsko si ovšem Sputnik V nakoupilo samo.

Rusko samo nemá této vakcíny dostatek, přesto ji nabízí na vývoz. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ale už na konci ledna řekl, že řešením by byla výroba v zahraničí.

„V nejbližší budoucnosti plánujeme zahájit výrobu v zahraničí, což uspokojí poptávku z dalších zemí,“ poznamenal.

Maďarsko začalo očkovat Sputnikem

Evropa

Indické noviny Mint 3. února citovaly ředitel RDIF Kirilla Dmitrijeva, podle nějž už výroba začala v Jižní Koreji a v Indii a ještě tento měsíc bude spuštěna i v Číně. V Indii spolupracoval RDIF s firmou Dr Reddy. Ta se podílela na klinických testech, má právo na distribuci Sputniku a připravuje jeho produkci.

Srbsko chce vakcínu vyrábět do konce roku. Rád byl ji vyráběl i východoněmecký podnik IDT Biologika vyrábějící vakcíny a látky pro léky, jenž kromě Desavy a Magdeburku působí i v americkém Rockville.

Babiš: Nepůjdeme maďarskou cestou, u Sputniku počkáme na schválení v EU

Domácí

Vakcína byla už schválena ve více než 15 státech, a to nejen v postsovětských republikách, ale také v Argentině, Mexiku, Tunisku. Indii a Pákistánu. Naopak ji odmítá Ukrajina.

V třetí fázi klinických testů měla vakcína účinnost 91,3 procenta.

O očkovací látku má zájem i Česká republika. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) však vakcínu nebude nabízet, dokud nezíská evropskou registraci.

Reklama

Výběr článků

Načítám