Hlavní obsah

Ruskou novinářku Ovsjannikovovou znovu zadrželi. Tentokrát jí hrozí vězení

– Moskva

Ruská novinářka Marina Ovsjannikovová byla ve středu znovu zadržena. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na novinářčina advokáta. Ovsjannikovová tentokrát čelí trestnímu stíhání za „šíření lživých informací“, za což v Rusku nově hrozí až 15 let vězení.

Foto: Profimedia.cz

Ruská novinářka Marina Ovsjannikovová

Článek

Za „lživé“ a „falešné“ úřady pokládají jakékoli informace odchylující se od oficiální verze, která válku proti Ukrajině nenazývá válkou, ale „speciální vojenskou operací“. Rusko také oficiálně tvrdí, že neútočí na civilisty ani na civilní objekty.

„Jsme teď u vyšetřovatelů,“ řekl agentuře AFP advokát Dmitrij Zachvatov s tím, že jeho klientku zadrželi. Zachvatov ještě dříve agentuře TASS řekl, že výslechu předcházela domovní prohlídka. Neupřesnil, co se stalo důvodem k trestnímu stíhání jeho klientky.

Ruská moderátorka dostala pokutu 50 tisíc rublů za „diskreditaci armády“

Evropa

Sama Ovsjannikovová na Telegram napsala, že jí o šesté ráno vpadla do domova desítka policistů a že ji stíhají kvůli protestu, který podnikla v polovině července na nábřeží Moskvy naproti Kremlu. Tam přišla s plakátem s vyobrazením dětí zabitých na Ukrajině a nápisem: „Kolik ještě musí zahynout dětí, abyste přestali?“

Více než 350 dětí zabitých na Ukrajině ani nyní nepokládá za žádný „fake“.

Ovsjannikovovou proslavil v polovině března protest proti válce na Ukrajině v živém vysílání ruské televize. Již třikrát dostala v ruské obdobě správního řízení pokuty za nepovolené protesty a „diskreditaci“ ruské armády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám