Hlavní obsah

Ruská moderátorka dostala pokutu 50 tisíc rublů za „diskreditaci armády“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Soud v Moskvě ve čtvrtek udělil pokutu ve výši 50 tisíc rublů (téměř 20 tisíc korun) novinářce a bývalé moderátorce Prvního kanálu Marině Ovsjannikovové za „diskreditaci ruských ozbrojených sil“. Té se měla dopustit v nedávném rozhovoru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Putin je vrah, demonstrovala ruská moderátorka 15. července v MoskvěVideo: Reuters

 
Článek

„Důkazy potvrzují její vinu. Není důvod rozporovat autenticitu,“ uvedla po krátkém slyšení soudkyně.

Novinářka byla potrestána za komentář při uvěznění jiného kritika války, opozičního politika Ilji Jašina. Novinářům tehdy řekla, že „válka na Ukrajině je zločin, zběsilý pokus udržet se u moci“ a že je přesvědčená, že pachatel nakonec usedne na lavici obžalovaných. Tím se dle soudu vyslovila proti „speciální vojenské operaci“.

Foto: Profimedia.cz

Novinářka Marina Ovsjannikovová u soudu v Moskvě

Ovsjannikovová ve svých příspěvcích pravidelně upozorňuje na to, že lidé odpovědní za ruské akce na Ukrajině by měli stanout před mezinárodním tribunálem. U soudu vypověděla, že vůbec nechápe, za co je souzena.

Ruskou moderátorku zadrželi a zase pustili. Putin je vrah, protestovala předtím

Evropa

„Co se tady děje, je absurdní. Válka je horor, krev a ostuda,“ kritizovala novinářka. „Vaše obvinění jsou, jako kdybyste mě vinili z šíření opičích neštovic. Cílem tohoto procesu je zastrašit všechny, kteří nesouhlasí s válkou vyvolanou Ruskou federací,“ dodala.

Ovsjannikovová se do širšího povědomí veřejnosti dostala v březnu. Tehdy ještě jako editorka ruského Prvního kanálu vystoupila v přímém přenosu s protiválečným transparentem. Později za to dostala pokutu 30 tisíc rublů (skoro 12 tisíc korun).

Rusko následně opustila a začala pracovat pro německý Die Welt. Do Moskvy se vrátila začátkem července, aby urovnala spor o péči o své děti.

Před deseti dny Ovsjannikovovou zadržela krátce moskevská policie poté, co protestovala před Kremlem s nápisem „Putin je vrah“. Později sama uvedla, že byla zadržena, protože si zapomněla občanský průkaz a nemohla se tak policistům legitimovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám