Hlavní obsah

Rusko zveřejnilo záběry z ostré střelby na Baltu, USA zvýší pomoc pobaltským zemím

Moskva/Tallinn

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo záběry z ostrých střeleb na Baltu, kde jeho námořnictvo pořádalo na konci minulého pracovního týdne manévry. Kvůli ostrým střelbám muselo uzavřít Lotyšsko část svého vzdušného prostoru nad svou exkluzivní ekonomickou zónou, protože nad ní přelétaly ruské rakety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské námořnictvo cvičilo v Baltském moři sestřelování vzdušných cílůVideo: Reuters

 
Článek

Cvičení se účastnily čtyři lodě a vrtulníky. Lodě střílely nejen z děl, ale také vypouštěly rakety včetně protileteckých, které zasáhly ve vzduchu nízkoletící cvičné cíle.

Lotyšsko proti manévrům protestovalo. [celá zpráva]

Spojené státy podle pondělního vydání anglojazyčného serveru Estonian Times plánují poskytnout pobaltským zemím skoro sto miliónů dolarů na pořízení munice velké ráže a dalších sedmdesát miliónů na výcvikové programy a další vybavení. Uvedl to Bílý dům v prohlášení po setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s hlavami tří pobaltských republik; a estonskou prezidentkou Kersti Kaljulaidovou, Lotyšem Raimondsem Vejonisem a Litevkou Dalií Grybauskaitovou, které se konalo 3. dubna.

Trump tehdy uvedl, že „nikdo není tvrdší na Rusy“ než on, i když všichni souhlasí, že je dobré s Ruskem vycházet.

Bílý dům dodal, že pobaltské země společně dostanou opět 3,5 miliónu dolarů, které umožní 150 studentům prodělat výcvik na vojenských akademiích v USA.

Třídenní ruské manévry začaly den po schůzce.

Na Baltu ale cvičí i další země, třeba Polsko. Polského výcvikového prostoru využívá k ostrým střelbám i ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám