Hlavní obsah

Rusko pořádá manévry na Baltu nad výlučnou ekonomickou zónou Lotyšska

Riga/Moskva

Rozsáhlé námořní manévry pořádá Rusko v Baltském moři, a to od středy do pátku. Zaměřeno je na detekci ponorek a schopnost úniku. Jejich součástí jsou i ostré střelby, uvedla agentura Reuters. Znepokojeno je jimi Lotyško, protože rakety prolétávají vzdušným prostorem nad výlučnou ekonomickou zónou Lotyška. To muselo část svého vzdušného prostoru uzavřít pro komerční lety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské námořnictvo pořádá cvičení v Baltském mořiVideo: Reuters

 
Článek

Lotyšský premiér Maris Kucinskis si stěžoval, že se manévry nejen odehrávají v oblasti výlučné ekonomické zóny země, ale taky mnohem blíž břehům než dříve.

Ruské ministerstvo obrany uveřejnilo, že se v rámci cvičení budou „od 4. do 6. dubna mezi šestou a osmnáctou hodinu odpalovat rakety ve vzdušném prostoru nad výlučnou ekonomickou zónou Lotyška v Baltském moři“.

Náčelník ruského řízení leteckého provozu požádal Lotyšsko, aby uzavřelo svůj vzdušný prostor do výše 9000 m ve vzdálenosti 25 mil od lotyšského pobřeží, uvedl web Maritime Executive.

Švédsko varovalo před riziky, jaká představují ruská cvičení na Baltu. Uvedlo, že některé oblasti na jihu Baltského moře by mohly být nebezpečné.

Není to jediné ruské námořní cvičení v době zvýšeného napětí mezi Ruskem a Západem kvůli otravě dvojitého agenta Sergeje Skripala v Salisbury. Ve středu severní flotila oznámila, že by se 1000 vojáků mělo účastnil manévrů u hranice Norska na poloostrově Kola, kde leží Murmansk.

Minulý týden Rusko pořádalo cvičení v Barentsově moři.

Reklama

Výběr článků

Načítám