Hlavní obsah

Rusko ztratilo na Ukrajině tolik vojáků jako v Afghánistánu

Londýn

Rusko utrpělo za první tři měsíce války na Ukrajině asi takové ztráty jako za devět let války v Afghánistánu, uvedla v pondělí britská vojenská rozvědka v pravidelném vyjádření k ruské agresi.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinský voják pohřbívá pozůstatky padlého Rusa v Lukjanivce.

Článek

Podle britské rozvědky způsobila tak velké ztráty nízká úroveň taktiky a omezené krytí ruských jednotek ze vzduchu. Důvodem podle ní byla i absence pružnosti a přístup velitelství, které opakovalo chyby, jež vedly k velkým ztrátám, které na Donbasu dále rostou.

Rozvědka zmiňuje, že ruská veřejnost byla v minulosti citlivá na ztráty ve válkách. S tím, jak budou dále stoupat počty obětí a budou stále patrnější, může růst nespokojenost veřejnosti s válkou i ochota se proti ní vyslovovat.

Rusko o svých padlých běžně neinformuje, naposled se k počtu obětí vyjádřilo 25. března, kdy oznámilo 1351 padlých. Na konci dubna pak ruský nezávislý server Mediazone uvedl, že obětí je nejméně 1744. Čerpal z oficiálních vyjádření i ze sociálních sítích, kde se informovalo o potvrzených obětech.

Ruské ztráty: nejméně 1744 vojáků, z nich 300 velitelů, zjistila analýza

Válka na Ukrajině

Ve válce v Afghánistánu padlo oficiálně 14 453 sovětských vojáků.

Jiné údaje o ruských obětech uvádí ukrajinská strana, která tvrdí, že dosud zneškodnila na 29 tisíc ruských vojáků. Informaci ale není možné nezávisle ověřit.

Rusové převážejí padlé z Ukrajiny v noci po malých skupinách

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám