Hlavní obsah

Rusko zakázalo vstup i čtyřem Čechům. Jeho hranice nesmí překročit Schwarzenberg či Füle

• Aktualizováno

Na seznamu 89 evropských politiků, kterým Rusko zakazuje vstup na své území, figurují podle finské televize YLE i čtyři Češi. Jsou jimi bývalý ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, jeho stranický kolega, místopředseda Marek Ženíšek, europoslanec Jaromír Štětina a bývalý ministr pro evropské záležitosti Fischerovy vlády a eurokomisař Štefan Füle. Podle premiéra Bohuslava Sobotky by EU měla reagovat jednotně.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

České ministerstvo zahraničí ještě seznam oficiálně neobdrželo, ale podle své mluvčí Michaely Lagronové může potvrdit, že na seznamu zmínění čeští politici jsou.

"Je to jednostranné vyhlášení ruskou stranou. Vnímáme to tak, že seznam nemá žádný mezinárodní právní rámec. Nechápeme, proč tam jména českých politiků jsou a budeme ruskou stranu žádat o vysvětlení," řekla ČTK v sobotu mluvčí.

Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že EU by na zákaz měla reagovat jednotně: "Nemyslím si, že by Česká republika měla přijímat nějaké samostatné kroky. Určitě se poradíme v rámci Evropské unie, jestli na to budeme nějakým zvláštním způsobem reagovat," řekl novinářům Sobotka při sobotní návštěvě Jihočeského kraje. Podle něj je ruský zákaz reakcí na omezení přístupu ruským politikům do jednotlivých zemí unie.

Finská televize připomněla slova nizozemského premiéra Marka Rutteho, podle něhož Moskva černou listinu zaslala už ve čtvrtek příslušným ambasádám. V pátek bylo známo pouze jméno belgického expremiéra a nyní europoslance Guye Verhofstadta. [celá zpráva]

"Listina není založena na mezinárodním právu, není transparentní a není možné ji nějakým způsobem napadnout," řekl v pátek Rutte, citovaný agenturou AFP.

Mezi dalšími politiky, kteří se na listině objevili, nechybějí bývalý polský premiér a pozdější předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek či bývalý šéf britských liberálů Nick Clegg. Moskva podle televize zakázala vstup na ruské území také mluvčímu sudetských Němců Berndu Posseltovi.

Podle finské televize má jít o odvetu za evropské sankce vůči Rusku. V jejich rámci má řada Rusů zakázaný vstup do unie a zmrazený evropský majetek. Sankce jsou důsledkem loňské ruské anexe Krymu.

Deník Izvestija už v březnu informoval, že Rusko si vede sankční seznam zhruba 200 zahraničních politiků. Většinou šlo o představitele USA. Ruské ministerstvo zahraničí však tehdy informaci nekomentovalo a ani na žádost unie seznam nezveřejnilo. Čechy deník v březnu nejmenoval.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg

Kromě evropských sankcí stanovily stále se rozšiřující seznam nežádoucích osob a institucí i Spojené státy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám