Hlavní obsah

Rusko vydalo seznam politiků, které nevpustí na své území

Rusko vydalo „černou listinu” evropských politiků, kterým zakázalo vstup na své území. V pátek o tom v Haagu informoval nizozemský premiér Mark Rutte. Podle něj byl seznam už ve čtvrtek zaslán ambasádám. Podle listu Het Laatste Nieuw je na něm například belgický expremiér a nyní europoslanec Guy Verhofstadt, který podporuje ruskou opozici.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Rudé náměstí v Moskvě

Článek

Rutte soudí, že jde o odvetu za evropské sankce vůči Rusku a evropský sankční seznam osob, které mají do EU zakázaný vstup a zmrazený evropský majetek. Tyto kroky následovaly po loňské ruské anexi Krymu a konfliktu na východní Ukrajině.

Na ruském seznamu je údajně 80 až 90 jmen a figurují v něm dva nizozemští poslanci a jeden nizozemský europoslanec. "Listina není založena na mezinárodním právu, není transparentní a není možné ji nějakým způsobem napadnout," řekl Rutte, citovaný agenturou AFP.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Nizozemský premiér Mark Rutte

Mluvčí diplomacie Evropské unie podle AFP uvedla, že Rusko sice v posledních měsících neumožnilo vstup některým evropským politikům, ale žádný oficiální seznam dosud nedodalo. Unie prý nicméně zaznamenala, že Rusko seznam předalo ambasádám. "Nemáme ale žádné informace o jeho právním základě nebo o kritériích, dodala.

"Jde o další důkaz toho, že Putinovo Rusko se stalo totalitním státem, který nemá žádnou úctu k občanským svobodám," reagoval Verhofstadt, který udržoval úzké styky se zavražděným ruským opozičním politikem Borisem Němcovem a který navštívil opozičního politika a aktivistu Alexeje Navalného během jeho domácího vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám