Hlavní obsah

Rusko využívá žoldnéře, i těch však ubývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Rusko používá k posílení jednotek v první linii příslušníky soukromé Vagnerovy armády, aby vyřešilo nedostatek vojáků a zaplnilo díry po ztrátách, uvedla v pondělí britská vojenská rozvědka. Zmínila však, že i vagnerovci už utrpěli značné ztráty.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Tank proruských separatistů v Popasné míjí tabuli upozorňující na bazar s oblečením.

Článek

Příslušníci Vagnerovy skupiny podle britské rozvědky skoro jistě hráli klíčovou roli v nedávných bojích na Donbasu, hlavně při dobytí Popasné a Lysyčansku.

Protože vagnerovci v těchto bojích přišli o řadu svých mužů, snížila skupina nároky na nové členy. Už mohou být nabíráni i odsouzení a výcvik je navíc omezený. Britská rozvědka z toho vyvozuje, že to omezí budoucí operační schopnosti skupiny i její hodnotu pro vyztužení regulérních sil.

Britská rozvědka upozorňuje na napětí mezi vagnerovci a pravidelnými jednotkami, kterým musí žoldnéři pomáhat. Umocňuje je i nedávné vyznamenání jejich šéfa Jevgenije Prigožina Řádem hrdiny Ruské federace za výkony jeho mužů v bojích v Luhanské oblasti, kterou pomohli ovládnout. Britové se domnívají, že to bude mít negativní vliv na morálku v ruských ozbrojených silách.

Nasazení žoldnéřů se zkušenostmi ze Sýrie, kde pomáhali osvobodit Palmýru, nebo ze Středoafrické republiky pomohlo ruským silám na frontě na Donbasu, protože většina ruských velitelů postrádala bojové zkušenosti.

Počet žoldnéřů je však relativně nízký, odhaduje se na cca 8000 mužů. Toto číslo uvedla v dubnu investigativní skupina Bellingcat s tím, že 3000 jich padlo. Číslo obětí ale nebylo nikdy potvrzeno a nepůsobí příliš reálně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám