Hlavní obsah

Rusko využilo válku v Sýrii na odzkoušení nových zbraní, teď mu jdou na odbyt

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Zbraně vyzkoušené v Sýrii by se mohly stát lukrativním vývozním artiklem pro Rusko. Podle zástupců ruského vojenského průmyslu se o ně aktivně zajímají zahraniční zájemci.

Foto: Profimedia.cz

Suchoj Su-30 bombardující cíle v Sýrii

Článek

„Příležitost vyzkoušet zbraně ve skutečném boji nelze docenit,“ citovala americká agentura AP náměstka ministra obrany Jurije Borisova. Zákazníci podle něj „stojí ve frontě na zbraně”, které Rusové „sami vyzkoušeli v Sýrii“.

Podle něj byly v Sýrii poprvé vyzkoušeny například stíhačky Su-30 a Su-35, nové bitevní vrtulníky, rakety, prostředky elektronického boje, pěchotní zbraně i další výzbroj. Na moskevském zbrojním veletrhu zdůraznil, že nasazení zbraní v Sýrii umožnilo konstruktérům odstranit vady rychleji než při běžném provozu.

Agentura citovala šéfa Federální služby pro vojensko-technickou spolupráci Dmitrije Šugajeva, podle něhož se objednávky pro zahraniční zákazníky blíží 50 miliardám dolarů (asi 1,1 biliónu Kč). Rusko loni vyvezlo zbraně zhruba za 15 miliard dolarů (asi 328 miliard Kč).

Druhá nejsilnější armáda planety

Ruská armáda se přitom ocitla na druhém místě v žebříčku nejsilnějších armád světa. Podle průzkumu mezinárodní společnosti Global Firepower, která hodnotí armády 133 zemí, přitom vedou Spojené státy, které mají největší výdaje na obranu. Z výsledků zveřejněných na webu globalfirepower.com vyplývá, že třetí nejlepší ozbrojené síly má Čína.

Mezi pěti desítkami faktorů se hodnotil početní stav i množství výzbroje. Dodatečné body pak získaly země s jaderným arzenálem či členové NATO. Česká republika je na 32. místě, zatímco například Ukrajina je na třicátém. Rusko vede v počtu tanků a početním stavu pozemních vojsk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám