Hlavní obsah

Rusko varuje NATO před demonstrací síly

Moskva

Demonstrace síly NATO na její východní hranici může zvýšit vojenské napětí v oblasti a vést k vážným vojenským incidentům, varoval ve středu ruský velvyslanec při NATO Alexandr Gruško.

Foto: Reuters

Ruský strategický bombardér Tu-95 Bear doplňuje palivo z tankovacího Iljušinu Il-78

Článek

Reagoval tak na úterní schůzku ministrů zahraničí aliančních zemí, kteří kritizovali počínání Moskvy během krize na Ukrajině i provokativní lety ruských strojů podél hranic států NATO i nad aliančními loděmi. [celá zpráva]

„NATO tohle všechno dělá pod zástěrkou takzvané 'ruské hrozby',” citovala agentura TASS Gruškův komentář k takzvanému Akčnímu plánu připravenosti, kterým Aliance reaguje na změněné bezpečnostní prostředí po ruském zabrání Krymu a dalších krocích Moskvy během ukrajinské krize.

Foto: Reuters

Ruský nadzvukový bombardér Tu-22M

Součástí plánu je i vznik aliančních sil velmi rychlé reakce, které budou v případě krize schopné zasáhnout na území členské země NATO v několika dnech, i zvýšený počet vojenských cvičení.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Američtí parašutisté ze 173. brigády vystupují z herculesu na poslkém letišti

Podle Gruška Aliance ohlašuje nové armádní manévry prakticky každý druhý den. „Tohle je absolutně slepá ulička a my cítíme, že NATO zvyšuje napětí v oblastech, kde není žádný objektivní důvod k nadbytečnému zbrojení. Pobaltí bylo vždy jedním z nejklidnějších regionů,” dodal.

Do Pobaltí loni USA vyslaly na několik cvičení americké výsadkáře, které nyní v rámci rotace nahrazují jiné jednotky. [celá zpráva]

Gruško prohlásil, že NATO v posledních letech uvolnilo obrovské peníze na posílení infrastruktury, což u hranic s Ruskem vytváří „novou realitu ”. Je přesvědčen, že nynější počínání Aliance je v regionálním a celoevropském rozměru vážnou změnou k horšímu.

Další možné rozšiřování NATO směrem k ruským hranicím ale považuje za politický a vojenský projekt, který je „u konce s dechem”.

Reklama

Výběr článků

Načítám