Hlavní obsah

Rusko už je ze zbraní na Ukrajině nervózní. Ohrožujete celý kontinent, vzkázal Peskov

– Moskva

Rozhodnutí západních zemí dodávat těžké zbraně na Ukrajinu, už dělá viditelné vrásky Moskvě, která ji napadla. Poté, co britská ministryně zahraničí vyzvala k dodávkám letadel a tanků a německý parlament schválil, že je možné tyto zbraně vyvážet na Ukrajinu, varoval ve čtvrtek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, že takové dodávky ohrožují bezpečnost kontinentu.

Foto: Sputnik, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„Samotná tendence pumpovat zbraně, včetně těžkých, na Ukrajinu a do dalších zemí – to je jednání, které ohrožuje bezpečnost kontinentu a vyvolává nestabilitu,“ řekl Peskov podle agentury TASS v komentáři na vyjádření britské ministryně zahraničí Liz Trussové.

Trussovová ve středu v projevu na londýnské radnici v Mansion House řekla, že „je čas na odvahu, ne na opatrnost“.

„Hledejme hlouběji v našich skladech těžké zbraně, tanky, letadla, potřebujeme to všechno,“ uvedla Trussová. Země NATO už posílají na Ukrajinu těžké zbraně, jako houfnice a obrněné transportéry, ale zatím neposílají letadla, USA jen dodaly staré MiGy-29 na náhradní díly.

Trussová také vyzvala k zajištění suverenity Gruzie a Moldavska.

Na Ukrajinu se z USA dostaly MiGy-29, které byly původně moldavské

Evropa

Peskov dále vyjádření nekomentoval s tím, že „nechtěl připravit o radost vyjádřit se svou kolegyni z ministerstva zahraničních věcí Mášu Zacharovovou“.

Ta se ve čtvrtek rozohnila nad možností, že by Ukrajina prováděla útoky na území Ruské federace, a varovala, že na takové údery Moskva tvrdě odpoví.

Karma je krutá, naznačila Ukrajina Rusku, že bude útočit na jeho území. Zacharovová zuří

Evropa

Rusko také nedávno zaslalo diplomatickou nótu USA, aby přestaly vyzbrojovat Ukrajinu, jinak to bude mít „nepředvídatelné důsledky“.

Rusko zlehčuje německé rozhodnutí

Ruská agentura TASS také své čtenáře informovala, že 586 poslanců německého parlamentu hlasovalo pro rezoluci vyzývající k zintenzivnění a zrychlení dodávání účinných zbraní a zbraňových systémů, včetně těžkých, na Ukrajinu. Proti jich bylo jen sto.

Německý parlament drtivou většinou podpořil dodávky těžkých zbraní Ukrajině

Evropa

TASS zdůrazňuje, že text je jen doporučením. Ve skutečnosti jde ovšem o návrh vlády, která po jeho schválení už může tyto zbraně dodávat. Má jít především o transportéry Marder a protiletecké systémy Gepard. Umožňuje také Německu dodávat německé zbraně zemím, které ve své výbavě ještě mají sovětský arzenál, jenž by mohly předat na Ukrajinu. Jedná se především o Slovinsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám