Hlavní obsah

Rusko utnulo spolupráci s NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko pozastaví od začátku listopadu práci svého stálého zastoupení v NATO. Totéž bude platit pro zastoupení NATO v Moskvě, oznámil v pondělí ministr zahraničí Sergej Lavrov. Je to odveta za to že Severoatlantická aliance zrušila akreditaci osmi zaměstnancům ruského zastoupení.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov

Článek

„V důsledku cílených kroků NATO nemáme podmínky pro základní diplomatickou činnost, a proto v reakci na akce NATO pozastavujeme práci naší stálé mise v NATO, včetně práce hlavního vojenského zástupce," řekl Lavrov.

Rozhodnutí by mělo platit s největší pravděpodobností od 1. listopadu nebo „to možná bude trvat ještě několik dní“.

NATO odebrala akreditaci osmi členům ruské mise

Evropa

Současně Lavrov oznámil, že končí činnost informační kanceláře NATO v Moskvě. „Mezinárodní sekretariát NATO již byl upozorněn,“ řekl Lavrov. Rovněž bude pozastavena činnost Vojenské styčné mise NATO v Moskvě a jejím zaměstnancům bude zrušena akreditace.

Lavrov uvedl, že Moskva nebude nadále předstírat, že změny ve vztazích s NATO jsou možné. „NATO nezajímá žádný rovnocenný dialog, žádná společná práce. Pokud je tomu tak, pak nevidíme velkou potřebu nadále předstírat, že v dohledné budoucnosti jsou možné jakékoli změny, protože NATO již deklarovalo nemožnost takové změny,“ řekl Lavrov.

Reklama

Výběr článků

Načítám