Hlavní obsah

Rusko si stěžuje, že ČR zdržuje jednání o vzájemných vztazích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Praha
Aktualizováno

Tajemník ruského ministerstva zahraničí Vladimir Titov si podle agentury TASS v pondělí při schůzce s českým velvyslancem v Rusku Vítězslavem Pivoňkou stěžoval na odklady české strany při jednáních o zlepšení vztahů. Předal mu demarši.

Foto: J. Cibulová/www.mzv.cz

Vítězslav Pivoňka

Článek

„Českému diplomatu byl dán najevo údiv, že Praha zdržuje konzultace o aktuálních otázkách rusko-českých vztahů na základě Smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci mezi Ruskou federací a Českou republikou z 26. srpna 1993,“ stojí v diplomatickém protestu.

Text zmiňuje, že se „v poslední době atmosféra ve dvoustranných vztazích výrazně zhoršila a nakupilo se mnoho problémů, které nebyly způsobeny naší stranou. Ruská strana je připravena k dialogu na toto téma, ale pokračující destruktivní činy českých úřadů vyvolávají vážné pochybnosti o jejich snaze je napravit,“ uvedlo ministerstvo. „Rusko bude podnikat další kroky podle reakce Prahy na tuto demarši.“

Mezi Ruskem a ČR je nedůvěra, píše velvyslanec. Viní odvázané úředníky

Domácí

České ministerstvo zahraničních věcí navrhovalo jako první krok telefonát ministrů zahraničních věcí, kde by byl vymezen formát a obsah konzultací, které by následně vedli náměstci obou ministerstev.

Mluvčí úřadu Zuzana Štíchová ČTK řekla, že tento návrh ruská strana odmítla a její protinávrh je pro Česko problematický. O tom se podle Štíchové také v pondělí jednalo na ruském ministerstvu v Moskvě.

Česká diplomacie dříve uvedla, že konzultace navrhla Moskvě na počátku května. Mluvčí ruské diplomacie zhruba před deseti dny oznámila, že Praha dosud neodpověděla na ruský návrh ohledně termínu konzultací o vzájemných vztazích.

Ruská ambasáda na náměstí Borise Němcova? Absurdní, zlobí se Moskva na Prahu

Evropa

TASS zmínil, že se vztahy mezi oběma zeměmi se zhoršily, když úřady v Praze 6 nechaly odstranit sochu hrdiny Sovětského svazu maršála Ivana Koněva.

Reklama

Výběr článků

Načítám