Hlavní obsah

Ruská ambasáda na náměstí Borise Němcova? Absurdní, zlobí se Moskva na Prahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Za absurdní označila v pátek mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová přejmenování náměstí Pod Kaštany, kde stojí ruské velvyslanectví, na náměstí Borise Němcova, aby tam podpořili opozici. Podle ní to postrádá veškerou logiku.

Foto: Novinky

Přejmenování náměstí po Borisovi Němcovi

Článek

„Pokud se ulicím, městům, náměstím dávají jména nějakých lidí, pak je to spjato s tím, jak výjimečný byl ten či onen činitel. To za prvé. Zadruhé, zvěčnění památky člověka v dějinách vlastní země - jedná se o ulice a náměstí svrchovaného státu - je důležitý příklad pro vlastní publikum. Vždycky jsem si myslela, že pokud děláš změny u sebe doma, děláš to hlavně pro sebe, a ne pro sousedy. Proto vysvětlení pražských úřadů (ohledně vyjádření podpory ruské opozici) je nějaký nonsens, větší absurdita se ani nedala čekat,“ řekla Zacharovová podle agentury TASS.

Mluvčí vyzdvihla, že podobné kroky, které mají ovlivnit vnitropolitické dění v jiných státech, odporují normám mezinárodního práva: „Samozřejmě, existuje občanská společnost, politické strany, hnutí, které mohou vyjadřovat svou podporu, ale tady mluvíme o oficiální pozici státu.”

Plánují pomník žlutým vestám?

Údiv podle ní budí také jednostrannost českých úřadů, které se zaměřují jen na ruskou opozici. „A co s opozicí německou, italskou, francouzskou? Plánuje se podpora opozici ve Francii například zřízením pomníku 'žlutým vestám'? Proč je objektem zájmu Prahy pouze Rusko?” ptala se ruská diplomatka s tím, že jde o zřejmou podporu nějakých vnitropolitických procesů.

Dodala, že podobná motivace navíc prezentovaná na oficiální úrovni se „jeví jako neúcta k památce těch lidí, jejichž jména se takto použijí jako nástroj politického humbuku”. To je podle ní „divné a divošské”.

Změna názvů

Spolu se změnou názvu náměstí pražští radní schválili rozhodnutí, že promenáda u Místodržitelského letohrádku ve Stromovce nově ponese jméno po zavražděné ruské novinářce Anně Politkovské. Změna má být politickým gestem vůči Rusku a vyjádřením solidarity s ruskou opozicí a hnutím za lidská práva.

Ruská ambasáda má novou adresu. Náměstí Borise Němcova Praha pojmenovala po zavražděném politikovi

Domácí

Primátor Hřib při odhalení desky řekl, že Němcov byl liberální politik a kritik putinovského režimu, který odmítal válku na Ukrajině a byl zastáncem lidských práv.

„Děkuji všem, kteří souhlasili s přejmenováním, ale také těm, kterým se to nelíbí. Protože to je ta správná demokracie, když jsou slyšet všechny názory. Ať už jsou jakékoli,” řekla Žanna Němcovová, jejíž otec byl před pěti lety zastřelen na mostě poblíž Kremlu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám