Hlavní obsah

Rusko si stěžuje na napadení ruských novinářů v Kyjevě

– Moskva/Kyjev

Ruské ministerstvo zahraničí vyzvalo „mezinárodní novinářské společenství, ochránce lidských práv a protifašistické organizace”, aby zareagovali na napadení ruských novinářů v Kyjevě při čtvrtečním pochodu ukrajinských nacionalistů k 106. výročí narození Stepana Bandery, kontroverzní postavy ukrajinských dějin. Incident podle ruské diplomacie představuje „do nebe volající pronásledování” a „porušení svobody slova”, uvedl v pátek server newsru.com.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce Ukrajinců pochodují v centru Kyjeva Video: Reuters

 
Článek

Průvody s pochodněmi k uctění Banderovy památky organizovala v metropoli i dalších městech (v Oděse soud pochod zakázal kvůli nebezpečí incidentů) nacionalistická strana Svoboda, která požaduje, aby Banderovi byl opět přiznán titul ukrajinského národního hrdiny jako za dob prezidenta Viktora Juščenka, což jeho nástupce Viktor Janukovyč zrušil.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinští nacionalisté s portrétem Stepana Bandery

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Centrem Kyjeva o čtvrtečním večeru podle policie pochodovalo asi 2500 lidí, podle pořadatelů více než dvojnásobek. Přívrženci krajní pravice a příslušníci dobrovolnických vojenských jednotek skandovali hesla jako "Hrdinové neumírají, umírají nepřátelé!" anebo "Sláva národu, smrt nepřátelům!". Na pořádek dohlížely stovky policistů a podle úřadů se vše odehrálo bez incidentů.

Foto: ČTK/AP

Nacionalisté pochodují centrem Kyjeva, aby uctili památku Stepana Bandery. Jejich transparent hlásá, že hrdinové nikdy neumírají.

Ale ruské ministerstvo zahraničí tvrdí, že reportérku a kameramana ruské stanice LifeNews, kteří pochod natáčeli, napadli dva muži, kteří rozbili kameru – a přihlížející ukrajinští policisté prý ruským novinářům odmítli pomoci.

Server připomněl, že koncem loňského listopadu fotbaloví fanoušci v Kyjevě zmlátili i jinou reportérku LifeNews.

Bandera byl za války vůdcem ukrajinských nacionalistů, ale po pokusu o vyhlášení nezávislosti Ukrajiny jej nacisté internovali v koncentračním táboře. V německém exilu jej v roce 1959 zavraždil agent sovětské tajné služby KGB.
Pro řadu Ukrajinců je hrdinou, který bojoval proti sovětskému režimu, Rusové jej však považují za zločince a kolaboranta s nacisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám