Hlavní obsah

Rusko se pokusí anektovat i Charkovskou oblast, uvedl válečný institut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobytím Donbasu a jižní části Ukrajiny Rusko neskončí. Podle analytiků Institutu pro studium války (ISW) bude Charkovská oblast další na řadě. Naznačuje to tvrzení Ruskem dosazeného vedení města, které uvedlo, že Charkovská oblast je nedílnou součástí ruské země.

Foto: Michal Tyc, Novinky

Známý charkovský pomník

Článek

Dalším podpůrným názorem je pro analytiky ISW fakt, že zmiňované vedení města odhalilo v Charkovské oblasti novou vlajku vyobrazující ruského císařského dvouhlavého orla a symboly z charkovského erbu z 18. století.

„Tato vlajka je symbolem historických kořenů Charkovské oblasti jako nedílné části ruské země,“ uvedla okupační vláda. Podle ISW to naznačuje, že Kreml usiluje o její úplné, či alespoň částečné připojení k Rusku.

Rusko na okupovaných územích poskytuje pomoc výměnou za přijetí občanství

Evropa

Tomuto tvrzení nahrává také rychlost, se kterou dosazené vedení města vyhlásilo v oblasti stanné právo (stalo se tak před dvěma dny).

Institut pro studium války již dříve vyhodnotil, že Kreml má širší územní cíle než dobytí Donbasu, tedy Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Zároveň však poznamenal, že ruská armáda v sobotu nedosáhla u Charkova žádných územních zisků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám