Hlavní obsah

Rusko se obávalo, že se kvůli radaru v ČR ocitne pod drobnohledem

Rusko v minulosti odmítalo americké plány na umístění protiraketového systému USA v České republice a Polsku z obav, že se ocitne pod drobnohledem. Navíc uvažovalo, že by radar mohl být přeměněn v útočnou zbraň. Vyplývá to ze záznamů diplomatických jednání, které v pondělí zveřejnil server WikiLeaks.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý prezident USA George W. Bush s ruským premiérem Vladimirem Putinem

Článek

Obavy Ruska shrnul při svém únorovém setkání s francouzským ministrem obrany Hervém Morinem v Paříži šéf resortu obrany USA Robert Gates. Tlumočil názor ruského premiéra Vladimira Putina, který připustil spolupráci Ruska na nové verzi obranného štítu USA po odchodu prezidenta George W. Bushe.

„Radar v České republice by byl tak silný, že by mohl vidět do Ruska,“ řekl Gates k tomu, co Rusům vadilo na původní podobě štítu. Kromě toho „Rusko mělo za to, že třífázový pozemní interceptor by šlo snadno přeměnit v útočnou zbraň".

Své obavy ale na druhou stranu nebyli Rusové ochotni vyměnit za větší nátlak na Írán. Ruská strana to podle zveřejněných depeší odmítla loni na jaře. V hlášení americké ambasády se píše, že ministr zahraničí Sergej Lavrov odmítl nabídku USA, že odvolá plány protiraketové obrany, když Rusové vyvinou tlak na Írán, aby ukončil svůj jaderný program.

Od plánů Bushovy administrativy na vybudování raketového deštníku v ČR a Polsku upustil nový prezident USA Barack Obama. Představil novou verzi, která má být mobilnější, flexibilnější a aktivně se do něj zapojí více zemí. Jeho prvky by mohly být v Bulharsku a Turecku. Středisko předčasného varování se má nacházet v ČR. Rusové, kteří mimochodem letos souhlasili s novými sankcemi OSN vůči Íránu, mají být v projektu zahrnuti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám