Hlavní obsah

Rusko rakety Íránu zatím nedodá

Rusko z "technických důvodů" zatím nedodá Íránu protivzdušný systém S-300. Oznámilo to v noci na středu po návštěvě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Moskvě. Do té doby Rusko odmítalo naléhání dalších zemí, aby od kontraktu ustoupilo kvůli eskalaci napětí okolo íránského jaderného programu.

Článek

Rusko od kontraktu podepsaného v roce 2005 neustoupilo. Podle Alexandra Formina z Ruské federální služby pro vojenskou spolupráci jsou důvodem odkladu technické problémy. Řekl to na velerhu zbraní v Indii. Údajně jde o problémy v pásmu, ve kterém funguje naváděcí systém střel systému S-300. Podle něj se nyní daří potíže řešit.

Moskva dosud odmítala naléhání, aby systém Íránu nedodávala. Tvrdila, že kontrakt nesouvisí s íránským jaderným programem, okolo něhož stoupá v posledních dnech napětí, protože Teherán začal obohacovat uran na 20 procent. [celá zpráva]

I Moskva hrozila, že podpoří sankce proti Íránu. [celá zpráva]

Izrael se obává íránského zbrojního programu. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád opakovaně hovořil o nutnosti vymazat Izrael z mapy.

Netanjahu v Moskvě jednal s prezidentem Dmitrijem Medvěděvem a premiérem Vladimirem Putinem. Podle ruského tisku strany dospěly k nepsané dohodě, že Izrael nebude dodávat své zbraně Gruzii a Rusko Íránu.

Reklama

Výběr článků

Načítám