Hlavní obsah

Rusko poprvé vystaví nový tank Armata, bude ale za sklem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko v příštích dnech poprvé vystaví nový tank Armata na zbrojní expozici na jižním Uralu, budoucí oporu ruských motorizovaných jednotek bude ale chránit skleněná zástěna, uvedla ruská agentura TASS s odvoláním na informaci ruského ministerstva obrany. Výstava Russia Arms Expo začne ve středu v Nižním Tagilu, očekávány jsou prý delegace z 65 zemí.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruské tanky T-14 Armata při nácviku přehlídky v Moskvě

Článek

Tank T-14 Armata se poprvé představil na letošní vojenské přehlídce na moskevském Rudém náměstí, věnované 70. výročí ukončení druhé světové války. Střední tank, který ruští zbrojní experti označují za senzační novinku, má rozšířit výzbroj ruských jednotek v roce 2018. Do konce desetiletí jich má být vyrobeno 2300 kusů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská armáda předvedla svou vojenskou techniku na přehlídce v MoskvěVideo: Reuters

Speciální vládní komise sice v červenci tank „odtajnila", aby mohl být v Nižním Tagilu vystaven, ale dovnitř se zatím nikdo podívat nesmí, napsala agentura TASS. ”Armata bude ohrazena skleněnou bariérou, nahlédnout dovnitř nebude možné," prohlásil šéf ruské zbrojní expozice Anatolij Kicura.

Tank je vyzbrojen dělem ráže 125 milimetrů a váží 50 tun. Podvozek má ale nosnost podstatně vyšší, a tak může na jeho platformě vzniknout bojové vozidlo pěchoty, samohybné dělo nebo obrněný transportér. Armata je údajně vybavena i technologií, která znemožňuje její zachycení radarem. Někteří ruští odborníci tank označují za „neviditelný".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám