Hlavní obsah

Rusko podle USA šíří v médiích zprávy, které může využít jako záminku k útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští činitelé prosazují do médií nepravdivé zprávy, které by Moskva mohla chtít využít jako záminku pro výpad vůči Ukrajině, řekl ve středu mluvčí americké diplomacie Ned Price. Znovu zopakoval, že USA zatím nemohou potvrdit ústup ruských jednotek z pohraničí, který v úterý oznámila Moskva. Příjezd další ruské vojenské techniky k hranicím konstatovala i britská zpravodajská služba.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin při hovoru s německým kancléřem Olafem Scholzem

Článek

USA znepokojují zejména vyjádření ruského prezidenta Vladimira Putina o "genocidě" v regionu Donbas na východě Ukrajiny. Tam od roku 2014 bojují proti ukrajinské armádě proruští separatisté. K uznání nezávislosti dvou tamních povstaleckých republik v úterý vyzvala Putina ruská Duma.

Podle Price se v médiích rovněž objevují zprávy o tom, že Washington a Kyjev vyvíjí biologické a chemické zbraně, které plánují použít v těchto regionech. Price řekl, že jsou tyto zprávy "zcela nepravdivé".

USA jsou podle Price rovněž stále ochotny vést s Ruskem diplomatická jednání, vzájemné vztahy by se ale po případné invazi výrazně proměnily. Spojené státy by rovněž v takovém případě urychlily poskytování bezpečnostní pomoci Ukrajině, upozornil.

Rusko se nestahuje, vojáky dál posílá k Ukrajině, tvrdí Blinken

Evropa

Šéf estonské rozvědky Mikk Marran ve středu řekl, že Moskva pravděpodobně zahájí jen omezený útok na Ukrajinu a obsadí některá strategická území. V takovém scénáři by se vyhnula velkým městům, protože jejich obsazení a kontrola vyžadují mnoho vojáků. Možností je rovněž to, že Rusko posílí boje právě v oblasti Donbasu, čímž bude moci tvrdit, že se samo žádné agrese nedopustilo.

Podle informací estonské rozvědky ruských vojáků u hranic s Ukrajinou i přes dřívější vyjádření Moskvy stále přibývá. K hranicím v Rusku i Bělorusku se podle Marrana nyní pohybuje asi 10 bojových skupin, přičemž kolem 100 už jich tam je, což čítá dohromady asi 170 000 vojáků.

Polsko se připravuje na nápor uprchlíků z Ukrajiny

Zahraniční

Také Price řekl, že se ruské jednotky nestahují, ale posouvají se "znepokojivě do bojových pozic".

Příjezd další ruské vojenské techniky k hranicím konstatovala večer také britská zpravodajská služba. "Neviděli jsme důkazy o tom, že by Rusko stáhlo své síly od ukrajinských hranic," uvedl ve výjimečném veřejném prohlášení šéf britských armádních zpravodajců Jim Hockenhull. "V rozporu se svými prohlášeními Rusko nadále posiluje vojenské jednotky poblíž Ukrajiny. Zahrnuje to další obrněná vozidla, vrtulníky a polní nemocnici, které se pohybují směrem k ukrajinským hranicím. Rusko má k dispozici vojenskou sílu, která je schopna provést invazi na Ukrajinu," uvedl Hockenhull citovaný agenturou Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám