Hlavní obsah

Rusko plánuje rozmístit u Kaliningradu rakety S-400

Moskva
Aktualizováno

Ruská federace bude reagovat na protiraketový štít NATO na východní periferii aliance. V Kaliningradské oblasti plánuje rozmístit nejmodernější systém protivzdušné obrany S-400. V rozhovoru pro agenturu RIA Novosti to řekl předseda branného výboru horní komory ruského parlamentu Viktor Ozerov.

Foto: Profimedia.cz

Ruský raketový systém S-400 Triumf

Článek

„Mezi odvetnými opatřeními proti takovémuto druhu hrozeb budeme nuceni v daném směru posílit systém protivzdušné obrany, uplatnit dodatečné síly a prostředky k řešení úkolů ochrany odpovídajících objektů a řídících bodů,“ prohlásil Ozerov.

Podle něj bude takové opatření symetrické a zahrnuje rozmístění systémů S-400 a Iskander. Moskva o rozmístění raket krátkého doletu Iskander informovala minulý měsíc, nicméně dodala, že jde o dočasné cvičné opatření.

S-400
Rakety S-400 patří k nejmodernějším zbraním ruských ozbrojených sil, ve výzbroji je Rusko má od roku 2007. Jejich operační dosah je až 400 kilometrů, zasáhnout mohou i rychle letící bojové letouny ve výšce až 30 kilometrů nad zemí.
Systém může likvidovat kromě leteckých sil protivníka i balistické rakety a střely s plochou dráhou letu.

Rusové v reakci na alianční štít podle Ozerova rovněž vytvoří nové armádní skupiny na jihu a západě Ruska. „Spolu s motostřeleckými a tankovými uskupeními tyto divize zahrnují i prostředky protivzdušné a kosmické obrany,“ uvedl.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Baltské státy

Základna v Polsku už roste

Radary a rakety štítu USA a NATO jsou rozmístěny v Turecku a Rumunsku, ale také na spojeneckých lodích. Vše doplní protivzdušný systém Aegis s antiraketami SM-3 u polského Redzikowa. Výstavba základny už začala, zprovozněná by měla být v roce 2018.

Systém je následníkem deštníku, který vláda amerického exprezidenta George W. Bushe původně plánovala rozmístit v České republice a  Polsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám