Hlavní obsah

Rusko není normální stát, říká expert

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoroční projev ruského prezidenta Vladimira Putina byl letos mimořádně sledovaný, protože Rusko zažívá nebývalou ekonomickou krizi, kdy se propadá rubl. Současně stále více uplatňuje imperiální politiku hrozeb. O jeho projevu Novinky hovořily s politickým geografem Michaelem Romancovem z FSV UK a Metropolitní univerzity Praha.

Foto: Milan Malíček, Právo

Politolog Michael Romancov

Článek

Lišilo se nějak výrazně letošní vystoupení od těch z předchozích let?

Myslím si, že v tom, že dostal několik strašně nepříjemných otázek, ale dokázal se z nich velmi dovedně vykroutit. Dovolil, aby otázky byly položeny, ale vzápětí odpověděl na něco úplně jiného. Otázky, které letos dostal, byly velmi tvrdé, bohužel jsme však nedostali žádnou racionální odpověď.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Představa ruských elit nebo řady komentátorů, že Rusové jsou ochotni trpět, má sice oporu v historii, ale zatím nikdy v historii se tolik lidí v Rusku nemělo tak dobře jako za posledních osm devět let. To je velká neznámá, která s tím může zamíchat.
Michael Romancov

I to o něčem svědčí.

Ale ona odpověď nepřišla nikdy na nic, i když je u moci patnáct let. Na každou otázku ohledně ekonomické stability říká - budeme o tom přemýšlet, přijmeme opatření. Nasnadě je otázka - a co jste dělali dosud, jak je možné, že po patnácti letech tyto základní věci pořád nefungují? Na to se odpovědět nedá, taky je to otázka, kterou mu nikdo nepoložil.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin přichází na klíčovou tiskovou konferenci

Jak dlouho si může Putin udržovat vysokou oblibu u obyvatel, když se ekonomická krize prohlubuje?

Těžko říci, Putin je u moci patnáct let a za tu dobu zatím s přehledem zvládl ustát všechny problémy. Pravda, zatím žádný z těch problémů nezasáhl ekonomicky celou společnost. Představa ruských elit nebo řady komentátorů, že Rusové jsou ochotni trpět, má sice oporu v historii, ale zatím nikdy v historii se tolik lidí v Rusku nemělo tak dobře jako za posledních osm devět let. To je velká neznámá, která s tím může zamíchat. Ale jinak patnáct let stojí v čele státu, nic moc nedělá, většinu zásadních věcí se mu nepodařilo realizovat a zdá se, že to Rusům nevadí. Toto bude minimálně v krátkodobém horizontu fungovat.

V tento okamžik žádný korunní princ neexistuje.
Michael Romancov

Ale problémy se už dotýkají jak těch, kteří si nemohou kvůli propadu rublu dovolit splácet dolarové hypotéky, tak těch, kteří doplácejí na devítiprocentní inflaci, která předbíhá růst mezd a důchodů. Nakolik je Rus schopen ekonomicky strádat, když je to podmíněno ekonomicky, a ne tolik tlakem zvenčí?

Ale on řekl, že je to podmíněné tlakem zvenčí, a oni mu uvěří. Jednoznačně řekl, že sankce fungují z nějakých pětadvaceti třiceti procent, a že spousta dalších věcí se odehrává v zahraničí. Když to budete chtít najít, a to spousta Rusů bude chtít najít, tak to tam najdete.

Ale současně řekl, že centrální banka nejednala dostatečně rychle.

To řekl, ale to řekl i o vládě.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin při každoroční tiskové konferenci v Moskvě

Dají se čekat nějaké změny ve vedení Ruska?

Myslím si, že s největší pravděpodobností ano, vyrojily se spekulace u Elviry Nabjulinové, že by odešla z čela centrální banky, u Medvěděva a ekonomických ministrů. Bude hodně záležet na tom, jak se bude vyvíjet kurz rublu. Po tom, co dneska Putin předvedl, logicky opět poklesl. Zítra je pátek, v sobotu a v neděli se neobchoduje, takže rozhodující bude pondělí. Když v pondělí bude klesat dál, tak v průběhu příštího týdne se nějakých změn asi dočkáme.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu rublu k dolaru

Existuje v Rusku generace politiků, která by tu současnou putinovskou mohla u moci vystřídat?

Myslím si, že vzhledem k tomu, jak je vláda personalizovaná a jak Putin dává najevo, že je fit a nic pro něj není problém, tak si myslím, že ne. To je čistě můj dojem, ale myslím si, že v tento okamžik žádný korunní princ neexistuje.

Odpovědní politici by měli pořád říkat - Rusko není normální stát. A v nenormálních státech se nedá mimo jiné ani normálně podnikat.
Michael Romancov

Jak dlouho může Rusko pokračovat ve vysoké míře měnových intervencí, které od začátku roku činily cca 80 miliard dolarů?

Mají k dispozici čtyři sta miliard dolarů. Když to půjde tímto tempem, tak jim to vyjde na rok, rok a půl - to kdybychom vycházeli čistě z aritmetiky, což si myslím, že dělat nebudou, protože se nebudou chtít zbavit všeho, co mají. Mluvil o tom, že vláda má rezervy asi dva a půl biliónu rublů, z čehož za chvilku může být jen pár set miliard, pokud bude kurz takovýto. Údajně nakoupili obrovské množství zlata. Je otázka, co s ním chtějí dělat. Myslím si ale, že bude snaha měnu sanovat, protože to slíbili lidem, ale jak dlouho to můžou vydržet, netuším.

Jak by mohli Rusové reagovat na tvrdou devalvaci? Nemyslím, si, že by se přímo opakoval rok 1998, ale mnozí jej asi v paměti mít budou.

Domnívám se, že velmi negativně. Putinův režim spočívá na třech důležitých pilířích. Ten první pilíř, který funguje zatím ještě spolehlivě, je - Rusko se nedá, postavíme se Západu, respektive Spojeným státům, takové ty řeči Rusko se zvedá z kolen. To zatím funguje. Druhý pilíř byla sociálně ekonomická stabilita a ten je teď velmi ohrožený. A třetí stabilizační byl ten, že všichni ti, kteří jsou velmi nespokojeni, dostali možnost z Ruska odejít. Emigrace střední třídy masivně probíhá celou dobu, co je Putin u moci. V letošním roce to bylo podle některých údajů už tři sta tisíc lidí, kteří odešli. To vnitřně režim stabilizuje, protože lidi odejdou a vnitřek je klidnější. Pokud se nicméně zhroutí ten prostřední pilíř, ta socioekonomická stabilita, tak bude velký problém, protože gros obyvatel se sice nezačne bouřit, ale začnou klást otázky.

Bude Putin dál eskalovat politiku harašení zbraněmi?

Všude v prostoru ležícím kolem Ruska, přičemž ten prostor je rozlehlý, se bude i nadále chovat jako teď. Lety strategických bombardérů, neustálé zkoušení nových raketových systémů, přítomnost ruského námořnictva v odlehlých oblastech světových oceánů - to je demonstrace síly. Na tu si budeme muset zvyknout. Bylo to v sovětských dobách, bude to tak i teď, čili v tom bych neviděl nic zásadního nebo znepokojivého, navracejí na pozice, na kterých byli.

Ale současně se tím mohou dostávat do větší izolace.

To je pravda, ale na druhou stranu když se na to podíváme s odstupem, tak si myslím, že Rusko v izolaci pořád je. Vždyť kdo skutečně za Ruskem stojí v mezinárodním systému, pokud ponecháme stranou takové obskurní entity jako Abcházie a Osetie?

Já to myslel spíše z hlediska investic západních firem, zejména do ropného a těžařského průmyslu.

Podívejte se na rétoriku celé řady podnikatelů a investorů, ať už u nás, nebo v Evropě, a zjistíte, že unisono říkají, že je třeba sankce zrušit a navrátit se na ruský trh. To jsou lidé, kteří jsou přesvědčeni, byť nechápu proč, ale to je asi můj problém, že ruský trh je strašně perspektivní a nenahraditelný. Já myslím, že to jsou lidé, kteří tam budou investovat dílem pro to, že budou očekávat vysoké zisky, dílem proto, že už tam uvrtali tolik kapitálu a energie, že už nemohou jinak. To je třeba případ francouzského Totalu, který, když se podíváme na jeho mediální vyjádření, dělá psí kusy.

Obrovskou nevýhodou Evropy je, že systém je tady nastavený tak, že všichni okamžitě začnou řvát, že chtějí kompenzace, a není vyloučené, že je dostanou. To je problém pro všechny ostatní. Ale já myslím, že dokud v Rusku nedojde ke změně, jak funguje, a nepředloží o tom věrohodné důkazy, tak odpovědní politici by měli pořád říkat - Rusko není normální stát. A v nenormálních státech se nedá mimo jiné ani normálně podnikat. Otřepaná fráze business as usual funguje jenom v zemích, které se chovají as usual, a to Rusko nikdy nebylo.

Ale Čína také není as usual, když vůči svým slabším sousedům klade imperiální nároky na různá území. Přesto hraje v dnešní ekonomice klíčovou roli a také se leccos přehlíží.

To máte naprostou pravdu, a může se jednat jen o nějaký můj pocit, ale když se podíváte na to, jakým způsobem se Čína chová v mezinárodním ekonomickém prostoru, tak si myslím, že Čína je celkem jednoznačně schopná akceptovat, že jí mezinárodní obchod přinesl uznání, úspěch a zvýšil její váhu, Rusko má celou dobu přesně opačné pocity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám