Hlavní obsah

Rusko má převahu, potřebujeme tisíc houfnic a 500 tanků, žádá Ukrajina NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Aby Ukrajina mohla uspět ve válce s Ruskem, potřebuje paritu ve zbraních, uvedl v pondělí na Twitteru poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Jde mimo jiné o 1000 houfnic ráže 150 mm a 500 tanků.

Foto: Reuters

Ukrajinci střílejí z francouzské samohybné houfnice Caesar.

Článek

Podoljak potřeby Ukrajiny zveřejnil dva dny před setkáním kontaktní skupiny ministerstev obrany států NATO s dodatkem, že čeká na rozhodnutí.

Poradce také zveřejnil výčet typů zbraní. Kromě houfnic ráže 155 mm a tanků je to i 300 salvových raketometů, 2000 obrněných vozidel a 1000 dronů.

NATO má na středu a na čtvrtek v Bruselu naplánované jednání Severoatlantické rady (NAC) na úrovni ministrů obrany jednotlivých zemí. Ve středu budou ministři obrany v sídle NATO jednat v rámci ukrajinské kontaktní skupiny.

Ruská dělostřelecká převaha 10:1

Protože Rusko v posledních dnech na východě Ukrajiny, kde probíhají vůbec nejtěžší boje od počátků invaze, postupuje, Kyjev stále silněji naléhá na západní spojence, aby pomohli. Denně v bojích padne 100 až 200 vojáků, uvedl už minulý týden Podoljak.

Ukrajina ztrácí denně 100 až 200 vojáků, docházejí jí granáty

Evropa

„Ukrajina má jednu hlaveň na deset až patnáct ruských,“ upozornil minulý týden zástupce náčelníka ukrajinské vojenské rozvědky Vadym Skibickyj. Podle něj Ukrajinci vypálí denně 5000 až 6000 dělostřeleckých granátů, ale Rusové 50 000.

Dodávky váznou

Západ už na Ukrajinu dodává těžké zbraně, ne však ve stovkách, ale jen v desítkách kusů. Co se týká samohybných houfnic, Norsko poslalo 22 amerických samohybných houfnic ráže 155 mm M109 Paladin, Polsko osmnáct houfnic stejné ráže Krab a Francie šest samohybných houfnic Caesar. Amerických tažených houfnic M777 dostali Ukrajinci asi stovku. Už ale o některé přišli. Na Twitteru se objevil záběr jedné zničené.

Na Ukrajině už operují americké houfnice z Norska

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám