Hlavní obsah

Rusko má na hranici 20 000 vojáků, NATO se bojí vpádu na Ukrajinu

– Brusel/Varšava • Aktualizováno

Ruská armáda soustředila u hranic s Ukrajinou 20 000 vojáků, uvedla ve středu Severoatlantická aliance. Podle její mluvčí panuje nebezpečí z vpádu ruských „mírových“ sil na Ukrajinu. Tato možnost v posledních hodinách sílí, poukázali polský premiér Donald Tusk a ministr zahraničí Radoslaw Sikorski.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské vojenské cvičení u hranic s UkrajinouVideo: Reuters

 
Článek

„Máme důvod mít podezření, že riziko přímé intervence (ruské armády) je nyní rozhodně vyšší. V posledních hodinách jsem dostal informace o dalším zhoršení situace. Pokud dojde k válce, nebude to konflikt, jak jsme ho dosud poznali – tedy že jeden stát vypovídá válku druhému a platí nějaké zásady –, nýbrž půjde o kvalitativně novou situaci,“ uvedl premiér Tusk.

„Rusko posiluje svou bojeschopnost na hranici s Ukrajinou, má tam už přes deset praporů a značné množství bojové techniky. Takové věci se dělají buď s cílem politického nátlaku, nebo v přípravě na intervenci," doplnil šéf diplomacie Sikorski.

Zdvojnásobili síly

Podle mluvčí NATO Oany Lungescuové je Aliance znepokojena. „Nehodláme hádat, co má Rusko v úmyslu. Vidíme ale, co Rusko skutečně dělá, a to nás velmi znepokojuje. Rusko soustředilo na východních ukrajinských hranicích kolem 20 000 k boji připravených vojáků,” prohlásila Longescuová.

Foto: Profimedia.cz

Ruský voják s protiletadlovým systémem S-300PS v Astrachaňské oblasti.

NATO přitom minulý měsíc evidovalo v oblasti mezi 10 a 12 tisíci ruských vojáků. „Posilování ruské armády situaci vyostřuje a podkopává snahy o nalezení diplomatické cesty k řešení krize. Situace je nebezpečná,” varovala Longescuová.

Podle Tuska ale není jasné, jak by mělo NATO případně reagovat. „Nikdo dnes nemá dobrou a jednoznačnou odpověď na to, jako by měl Západ reagovat na intervenci ruských sil na Ukrajině,” řekl, i když doplnil, že Polsko je na tom lépe než kdy v minulosti a také „je připraveno klást odpor agresi vedené netypickým způsobem, například takovým, který Rusko prezentovalo na Krymu”.

Rusko obvinění z přípravy agrese rozhořčeně odmítlo. Ministerstvo obrany v prohlášení "vyjádřilo soustrast s těmi, kdo podobné nesmysly šíří".

"Vypadají přitom jako seriózní lidé. Jsou ale nuceni ve svých prohlášeních neustále improvizovat, aby alespoň nějak zachovali vážnost svých slov. Jejich neustálé eskapády o stahování ruských vojsk k ukrajinským hranicím připomínají výprodej mýdlových bublin," prohlásil armádní mluvčí Igor Konašenkov.

Cvičení rozšířili za polární kruh

Mezitím ruská armáda pokračuje třetím dnem v rozsáhlém cvičení ve třech vojenských okruzích v evropské části země. Manévrů, které potrvají do pátku, se účastní stovka bojových letadel a vrtulníků.

Součástí mají být i cvičné střelby protiletadlových baterií. Nové manévry ve středu ruská armáda zahájila za polárním kruhem a další na Dálném východě.

Letouny startující z vojenského letiště na polárním souostroví Nová země svrhly šestnáct půltunových pum v doprovodu nadzvukových stíhaček MiG-31. Letadla byla za polární kruh přepravena z čeljabinské letecké základny Šagol a permské základny Sokol.

Velitel ruského východního vojenského okruhu generál Sergej Surovikin ve středu kromě toho vyhlásil bleskovou prověrku bojové připravenosti jednotek dislokovaných na Kamčatce. Cvičný poplach byl vyhlášen v útvarech námořní pěchoty, pobřežního dělostřelectva, protivzdušné obrany, letectva a vojenského námořnictva, uvedl armádní mluvčí Alexandr Gordějev.

Ministr kontroloval mírové síly

Ministr obrany Sergej Šojgu podle agentury ITAR-TASS ve středu provedl inspekci výcvikového tábora ruské armády v Povolží, kde prochází výcvikem speciální útvar určený pro nasazení v mírových misích.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Novinky

.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Stavba vyšla v přepočtu na zhruba 70 miliónů korun.

Přijel právě v době, kdy podle ruské agentury brigáda procvičovala „různé varianty mírové operace”. Polní výcvik probíhá čtyři dny v týdnu, letos je ale prý zvlášť intenzivní. Jen spotřeba munice oproti minulým letům vzrostla pětinásobně.

Reklama

Související články

Doněck čeká úder ukrajinské armády

Ukrajinská armáda se intenzivně připravuje na útok na Doněck. Obklíčené velkoměsto je dosud v rukou proruských separatistů, i když bylo v pondělí hlášeno, že...

Výběr článků

Načítám