Hlavní obsah

Rusko jedná s Tureckem o další dodávce protiraketového systému S-400

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko a Turecko jednají o dalších dodávkách systému protiraketové obrany S-400, řekl Alexandr Michejev, šéf státní vývozní firmy Rosoboronexport. Řeší se „možnosti, finanční model a dodací lhůta“, řekl agentuře Interfax.

Foto: Profimedia.cz

Systém protiraketové obrany S-400 na přehlídce v Moskvě.

Článek

Téměř u konce je podle Michejeva i diskuse o možné lokalizaci výroby, tedy o přenesení výroby části komponentů do Turecka. „Lokalizační program je již v konečné fázi,“ řekl, aniž by zveřejnil podrobnosti. Už v červnu Kreml oznámil, že kontrakt z roku 2017 předpokládá i částečné předání technologických postupů turecké straně.

O nové dodávce systému protiraketové obrany S-400 pro Turecko hovořil už minulých dnech ruský místopředseda vlády Jurij Borisov.

Turecko kvůli pořízení systému S-400 vypadne z programu stíhaček F-35, pohrozil Bílý dům

Blízký a Střední východ

Dvě dodávky vyspělého systému protivzdušné obrany už letos turecká armáda z Ruska dostala. „Úspěšně jsme zvládli logistiku dodávky. Letěli jsme 72 lety. Všechno bylo dodáno a smlouva byla splněna v předstihu,“ uvedl šéf Rosoboronexportu. Po zprovoznění techniky a výcviku obsluhy mají být zbraně operativní příští rok v dubnu.

Turecká vláda podepsala kontrakt na ruský protiraketový systém S-400 v hodnotě 2,5 miliardy dolarů (asi 57 miliard Kč) v prosinci 2017. Spojené státy a NATO, jehož členem je i Turecko, nákup tvrdě kritizovaly.

Do Turecka dorazila první část ruského systému protivzdušné obrany S-400

Blízký a Střední východ

Západní experti srovnávají účinnost raket S-400 s americkým protiraketovým systémem Patriot, který Washington původně Ankaře nabízel. Jednání podle tureckých médií ztroskotalo hlavně na tom, že Pentagon odmítal přenést část výrobního procesu do Turecka.

Systém protivzdušné obrany S-400 je určen k likvidaci moderních i pokročilých prostředků vzdušného napadení, jako jsou taktické a strategické bombardéry, taktické balistické střely a balistické rakety středního dosahu, nadzvukové vzdušné cíle, ale i letadla včasné výstrahy.

S-400 je systém, který je schopen selektivně pracovat až se čtyřmi různými typy raket, které mají rozdílnou startovací hmotnost a dálkový dosah, čímž dokáže vytvořit vrstvenou obranu. Jedná se o střelu 40N6 extrémně dlouhého dosahu, 48N6 dlouhého dosahu a střelu 9M96 středního doletu. Každá ze střel má jiné schopnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám