Hlavní obsah

Rusko dodá Kazachstánu rakety a za 20 biliónů rublů přezbrojí

– Moskva

Rusko dodá Kazachstánu protiraketové systémy S-300 a zařadí tento středoasijský stát do programu včasné protivzdušné výstrahy a kontroly kosmického prostoru. Moskva také uvolní na přezbrojení své armády v příštích deseti letech částku přes 20 biliónů rublů (přes 12 biliónů korun).

Foto: Dmitry Astakhov , Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

Podle mluvčí ruského ministerstva obrany Iriny Kovalčukové pomůže Moskva Kazachstánu také s vytvořením automatizovaného systému řízení ozbrojených sil, který Rusko začíná využívat ve svých vlastních obranných strukturách. Kazašští letci v příštím roce absolvují několik cvičných letů na nových ruských výcvikových strojích Jak-130.

Podrobnosti o dodávce protiraket S-300 mluvčí neuvedla. Jde o stejný typ zbraní, který Rusko nedávno v souladu s mezinárodními sankcemi OSN odmítlo dodat do Íránu.

Mobilní systémy S-300 jsou podobné americkým Patriotům a zasahují letouny a rakety letící ve vzdálenosti do 150 kilometrů a ve výšce do 27 kilometrů. Vyvinuty byly v 80. letech minulého století. Rusko v současné době vyvíjí jejich modernizovanou verzi označenou S-500.

Zóny protivzdušné obrany

Podle některých ruských médií je dodávka raket do Kazachstánu součástí budování takzvaných regionálních zón protivzdušné obrany v celém postsovětském prostoru. Zóny mají být tři, kromě východoevropské, zahrnující území Ruska a Běloruska, má vzniknout i zóna kavkazská a středoasijská.

Vedle Kazachstánu jedná Moskva o společné protivzdušné obraně i s Uzbekistánem a Tádžikistánem, smlouvy jsou už uzavřeny s Běloruskem a Arménií.

Kazachstán už loni několik systémů S-300 zakoupil, protirakety byly rozmístěny v okolí hlavního města Astany.

Přezbrojení za 20 biliónů

Plán uvolnit 20 biliónů rublů (přes 12 biliónů korun) oznámil ve středu v parlamentu ruský vicepremiér Sergej Ivanov. Peníze budou vynaloženy zejména na nákup moderní techniky. Příslušný návrh má vláda vypracovat do konce roku, aby ho mohla předložit k podpisu prezidentovi.

Ruská armáda prochází etapou zásadní modernizace. Jednotky se zbavují zastaralé sovětské výzbroje, při nákupu zbrojní techniky se armádní velení na rozdíl od dosavadní praxe nezdráhá nakupovat zbraně i v zahraničí. Několik zbrojních licencí nakoupila Moskva v Izraeli, s Francií Rusko jedná o nákupu výsadkových lodí třídy Mistral.

První etapa reorganizace má skončit v roce 2015. Do té doby chce Rusko modernizovat veškeré vojenské letectvo, ve výzbroji má být 30 procent a v roce 2020 až 70 procent moderních zbraní.

Osou modernizace se má stát nový integrovaný systém protiraketové a kosmické obrany, který chce Rusko rovněž dobudovat do roku 2015. Jeho hlavní součástí mají být nově vyvíjené protirakety S-500.

V armádě zároveň probíhá složitý proces územní reorganizace a změny systému velení. Přeskupují se hlavní vojenské okruhy, struktura řízení se modernizuje a přizpůsobuje novým podmínkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám